10 примера за използване на отвореното банкиране, които ще ви помогнат да отключите бизнес потенциала си

10 примера за използване на отвореното банкиране, които ще ви помогнат да отключите бизнес потенциала си

Автор: Martin Mateev

Отвореното банкиране създава предимства за всички. Има десетки, ако не и стотици примери за това как се използва отвореното банкиране. Но много доставчици все още не знаят как отвореното банкиране може да им помогне, или още по-добре, как могат да отворят нови потоци от приходи. Тук сме събрали 5 примера за използване, които улесняват финансовите иновации в различни индустрии.

1. Проверка на доходите

Независимо дали е за кредитиране или наемане, доказването на доходите е в основата на решението. Това е дълъг процес, особено за тези, които са самонаети. Всъщност, собствениците на бизнес са два пъти по-склонни да бъдат отказани за ипотека. Но с отвореното банкиране, проверката на доходите е мигновена. Няма нужда от фишове за заплати, банкови извлечения или данъчни декларации.

Кредиторите могат да внесат проверката на доходите в дигиталната ера с достъп до финансови данни. Освен че подобряват цялостното изживяване при кредитиране, те отварят по-широк кръг от кредитополучатели. Извън кредитиране, финтех фирмите могат да осигурят, че наемателите ще плащат наема си навреме.

2. Управление на личните финанси

С всяко кътче на страната, усещащо ефектите от рязко покачващата се инфлация, управлението на личните финанси се превърна в значим пример за използване. Агрегирането на данни позволява на компаниите да имат достъп и да комбинират данни от клиентски банкови сметки, предоставяйки персонализирана подкрепа с управление на парите и практични инсайти.

Приложенията за управление на лични финанси са авангардът в подпомагането на потребителите и бизнеса да поемат контрол върху парите си. Дигиталните банки също могат да използват агрегиране на сметки, за да предоставят по-добри инструменти за управление на парите. Извън банкирането, счетоводството може да улесни управлението на паричните потоци за бизнеса.

3. Съгласуване на плащанията

Отвореното банкиране позволява умно съгласуване, като дава възможност на бизнеса да вижда всичките си транзакции на едно място.

Достъпът до данни отключва нови възможности за счетоводство и одит. Чрез агрегиране на данни на едно място, бизнесите и счетоводителите могат бързо да разрешат всякакви несъответствия, вместо да сглобяват транзакции като пъзел.

4. Проверка на идентичността

Около 5.7 милиарда евро се губят по време на процеса на въвеждане на клиенти. Защо? Защото финансовите услуги все още разчитат на физически документи за проверка на идентичността. Парадоксално е, че хартиените документи са по-рискови от дигиталните данни. Те допринасят за увеличаването на измамите с идентичност. Но с достъп до данни, компаниите могат да…

  • Изтеглят информация за идентичността за секунди
  • Валидират източника на богатството на клиента
  • Използват данни за анализ на измамите

5. Проверка на достъпността

Достъпността е ключова за кредиторите, независимо дали става въпрос за потребителско или бизнес кредитиране. Но когато се разглежда само малка част от финансовото състояние на потенциалния кредитополучател, е трудно да се разбере реалната достъпност. Отвореното банкиране позволява на кредиторите да анализират финансови данни за до две години, предоставяйки ясна и точна достъпност.

6. Оценка на кредитоспособността

Докато достъпността определя дали кандидатът може да си позволи да заеме, кредитоспособността разглежда колко вероятно е той да върне заема. Кредитните оценки са основен фактор при вземането на решения. Но тези тридесетични числа изключват милиони, които все още подобряват финансите си. Отвореното банкиране позволява на кредиторите да имат достъп до актуални данни в реално време, за да могат да вземат по-информирани решения.

7. Плащания по фактури

Хартиените фактури все още съществуват и създават криза с просрочени плащания сред малките бизнеси. Тъй като фактурите винаги са били плащани чрез банков превод, отворените банкови плащания са по същество надграждане. Единствената разлика е, че могат да бъдат вградени в процеса на плащане за бързо и безпроблемно изживяване.

Отвореното банкиране премахва физическата документация, свързана с фактурирането, която е често срещана в търговската индустрия. Освен това революционизира финансирането на фактури, форма на краткосрочно кредитиране, предлагано от кредиторите. Въпреки че още не е напълно развито, се очаква отвореното банкиране да стане популярен начин на плащане за комуналните услуги.

8. Бизнес разплащания

Интересното е, че корпорациите все още разчитат на ръчни процеси за съгласуване и управление на фирмените плащания. С отвореното банкиране, фирмите могат да виждат данни за транзакции и да правят мигновени плащания с един клик.

Отвореното банкиране позволява на корпоративните банкови платформи да помагат на управителите да взимат информирани финансови решения, както и да установяват автоматизирани процеси за съгласуване, изплащане на заплати и прогнозиране на паричните потоци.

9. Зареждане на сметки

Плащаме с карта за повечето неща. Но картовите плащания не са толкова добри, колкото изглеждат. Вземете например зареждането на сметки. Депозитите чрез карта могат да отнемат часове, за да бъдат одобрени. Но с плащания от сметка на сметка, сетълментът е мигновен.

Криптовалутите, управлението на богатството и фирмените портфейли могат всички да се възползват от сигурността и скоростта на плащанията от сметка на сметка за безпроблемни депозити и ефективни тегления.

10. Мулти-банкиране

Мулти-банкирането позволява на потребителите да виждат всичките си финансови сметки на едно място. И тъй като един на трима от нас има повече от една банкова сметка, това дава на клиентите цялостен преглед на финансовото им здраве. Мулти-банкирането обаче прави повече от това да събира салда на сметки. Клиентите също могат да:

  • Правят информирани планове за бюджетиране
  • Знаят кога падежират плащанията
  • Идентифицират нежелани абонаменти
  • Засичат подозрителни транзакции

Научете повече как nula.bg използва отвореното банкиране, за да автоматизира и улесни управлението на бизнес финансите. Опитай безплатно за 30 дни!

10 примера за използване на отвореното банкиране, които ще ви помогнат да отключите бизнес потенциала си

Martin Mateev

Martin is passionate about technology and innovation. He believes Bulgaria deserves an easy and secure business cloud that automates banking, accounting and tax needs for freelancers, NGOs and small businesses.

Как интеграцията между банковите системи и счетоводния софтуер може да улесни вашия бизнес

22/07/2024

Как интеграцията между банковите системи и счетоводния софтуер може да улесни вашия бизнес

Интеграцията между банковите системи и счетоводния софтуер представлява значителен напредък в управлението на бизнес финансите. Тя предлага автоматизирани банкови извлечения, безпроблемно проследяване на транзакциите, намаляване на грешките и оптимизация на времето и ресурсите.

Виж още

Уебинар всеки петък: Ръководство за управление на бизнес профил в Nula.bg

18/07/2024

Уебинар всеки петък: Ръководство за управление на бизнес профил в Nula.bg

Независимо дали сте стартиращ бизнес или опитен професионалист, нашите уебинари са предназначени да отговорят на вашите нужди и да ви предоставят необходимите инструменти и знания.

Виж още

Данъчно отчитане SAF-T в България

28/06/2024

Данъчно отчитане SAF-T в България

Стандартът за одиторски файл за данъци (SAF-T) е значима инициатива, която се внедрява в България чрез съвместен проект между Националната агенция по приходите и Ърнст и Янг България. Този проект цели да приеме международния стандарт SAF-T, за да рационализира процеса на събиране на данни в унифициран формат, подобрявайки ефективността на фискалната политика, намалявайки административната тежест за бизнеса и насърчавайки доброволното спазване на данъчното законодателство.

Виж още