Как инфлацията влияе на малкия бизнес?

Как инфлацията влияе на малкия бизнес?

Тагове: #finance

11 начина да превърнете нарастващите разходи в растеж

Загрижеността на общността на малкия бизнес е напълно оправдана. Инфлацията засяга непропорционално малкия бизнес по много начини и изглежда, че на хоризонта се задават още по-високи разходи. Въпреки това е възможно често тези предизвикателства да се използват във възможности за растеж.

В тази статия ще разбием често срещаните предизвикателства, които инфлацията представлява за малкия бизнес, и ще предложим някои решения, които могат да им помогнат да останат конкурентоспособни през трудни времена и дори да растат.

Какво е инфлация?

Инфлацията се отнася до увеличението на цените, което възниква, когато покупателната способност или стойността на валутна единица намалява. Покупателната способност намалява, когато повече пари навлизат в световната икономика с по-бързи темпове, отколкото икономиката се движи в момента.

Нивото на инфлация измерва общото въздействие на промените в цените на стоките и услугите върху хората. Най-използваната мярка за инфлация е инфлацията на потребителските цени, която изчислява разходите за живот на потребителите. Причината за това е, че разходите за живот на потребителите включват голяма част от често купуваните артикули, като наем, ипотека, енергия и други жилищни разходи.

Защо всички говорят за инфлация?

Инфлацията поради тревожното й увеличение през 2021 г. и 2022 г е от голямо значение. През юли е измерена най-високата инфлацията от 1982 г. насам.

Високият процент се дължи на редица фактори. COVID-19, например, създаде прекъсвания на веригата за доставки, които направиха почти невъзможно възстановяването на бизнеса, когато повечето бизнеси премахнаха пандемичните ограничения. Със значителни скокове на разходите в индекса на потребителските цени, като жилища и бензин, потребителските разходи за живот се увеличиха драстично, тъй като много фирми повишиха цените си, за да отговорят на високите потребителски изисквания.

Как инфлацията засяга малкия бизнес?

Инфлацията засяга непропорционално малките предприятия поради ограничените ресурси, с които разполагат, за да се борят с нарастващите разходи. Инфлацията принуждава малките предприятия да използват повече креативност, за да останат конкурентоспособни по време на нарастваща инфлация, тъй като те обикновено не могат да разчитат на паричен резерв, за да преминат през трудни времена. Ето някои често срещани предизвикателства, пред които са изправени малките предприятия по време на нарастваща инфлация и някои стратегии за справяне с тях.

Повишени разходи

Почти всички собственици на малък бизнес се справят с нарастващите разходи от началото на пандемията. И тъй като темпът на инфлация е по-висок през 2022 г., отколкото през 2021 г., има несигурност кога разходите ще намалеят до нивата отпреди пандемията.

Повишените разходи са причината за повечето предизвикателства, свързани с високата инфлация. По-високите цени оскъпяват получаването на необходимите ресурси, необходими на бизнеса, за да останат печеливши, което води до трудни решения като повишаване на цените и съкращаване на служители.

Как да отвърнем на удара:

Одит на разходите

Когато забележите, че оперативните разходи се увеличават, погледнете внимателно разходите си и вижте какви несъществени разходи можете да намалите. Други съображения в този одит могат да бъдат диверсифициране на вашите източници за доставка за ефективни разходи, търсене на по-евтино офис помещение и категоризиране на разходите на съществени и несъществени.

Ако разполагате с ресурси, наемането на финансов съветник или счетоводител може да ви помогне да получите възможно най-добрия финансов съвет.

Понижени маржове

С инфлацията, която расте със стабилен темп, едно от най-големите предизвикателства, пред които са изправени малките предприятия, е да останат печеливши. Собствениците на малък бизнес трябва да коригират ценообразуването, за да останат конкурентоспособни и печеливши в дългосрочен план.

Въпреки че определението за „печеливш“ се различава от индустрия до индустрия, проблемът обикновено произтича от липсата на покупателна способност, която повечето индустрии изпитват по време на висока инфлация.

Как да отвърнем на удара:

Увеличете цените

Според индекса на малкия бизнес два от всеки три малки предприятия са повишили цените си през последната година, за да се справят с нарастващата инфлация. Тъй като разходите нарастват от всички посоки, става все по-трудно да се намерят начини да останете печеливши по време на периоди на висока инфлация, без да повишавате цените. Ако решите да повишите цените, бъдете прозрачни с клиентите, че това е с цел да останете конкурентоспособни през трудни времена.

Задържане на персонала

Когато инфлацията се повиши, това засяга собствениците на малък бизнес и техните служители. В периоди на висока инфлация заплащането на работниците за работа от вкъщи е по-ниско, отколкото би било при по-нормални обстоятелства. В резултат от това много работници търсят нова работа, ако предишният им работодател не повиши заплащането им, за да се приведе в съответствие с нарастващите разходи.

Как да отвърнете на удара:

Инвестирайте в служители

Малките предприятия увеличават доходите на служителите заедно с по-големи от обичайните увеличения на заплатите, в опит да привлекат и задържат работници и да забавят темпото на нарастващите разходи за труд.

Но поради инфлацията доходите в момента са по-малко важни за служителите от заплащането.

По-висок лихвен процент

За да ограничи инфлацията през 2022 г., Българската народна банка (БНБ) увеличи лихвените проценти в опит да забави икономиката. Въпреки че това има смисъл по принцип, то представлява нов набор от предизвикателства за малкия бизнес, тъй като много от тях вземат заеми, за да си позволят скъпи суровини и да финансират растежа.

Тъй като лихвените проценти се покачват с темпа, с който са, за малките предприятия става все по-трудно и скъпо да изплащат неизплатени заеми – освен че си позволяват необходимите оперативни разходи.

Пробвайте с минимума

Ако вашият малък бизнес разчита на заеми за финансиране, може би е най-добре да изчакате, докато пазарът достигне по-нормално състояние, преди да приложите тези планове в действие.

Докато стартиращите фирми и предприемачите често могат да разчитат на рисков капитал и лични спестявания, малките предприятия обикновено нямат този лукс и трябва да разчитат на безвъзмездни средства или заеми за растеж. Най-добрият курс на действие за малкия бизнес е да закачат всички планове за растеж, докато пазарът се изравни.

Корекции на инвентара

Поради прекъсвания на веригата за доставки, ускорени от нарастващата инфлация, малките предприятия са изправени пред предизвикателството да си позволят необходимите суровини за обслужване на клиентите. В някои случаи това доведе малките предприятия да коригират изцяло инвентара си, което от своя страна ги накара да създадат нови вътрешни процеси.

Как да отвърнете на удара:

Пробвайте с минимума

Правенето на корекции на инвентара по време на периоди на висока инфлация всъщност може да бъде положителна възможност за малкия бизнес. Когато оценявате текущите разходи за инвентар, потърсете начини да спестите пари, като ги намалите до минимума. Понякога има и възможност за доставка на местно ниво, вместо да плащате екстремни разходи за доставки.

Промени в поведението на клиентите

Въпреки че растящата цена на доставките представлява непосредствена заплаха за малкия бизнес по време на висока инфлация, привличането на вниманието на хората често може да бъде също толкова тревожно.

Както казахме, инфлацията засяга драматично бизнеса, но и хората. И тъй като повечето фирми повишават цените си, за да останат конкурентоспособни, потребителите се колебаят повече да харчат щедро.

Как да отвърнете на удара:

Опитайте нов вид маркетинг

Иновативните маркетингови стратегии като програми за лоялност и промоции често могат да бъдат това, което е необходимо, за да върнете потребителите обратно на пазара. Въпреки че инфлацията възпира потребителите да харчат, тя може да бъде и възможност за привличане на потребителски сегменти, които не сте виждали преди – ако използвате правилните стратегии, за да ги привлечете.

Други стратегии за борба с нарастващата инфлация

Нарастващата инфлация е огромен проблем за малкия бизнес, но могат да се приложат различни стратегии, за да смекчат удара и да излязат по-ефективни и печеливши. Ето няколко стратегии, които собствениците на малък бизнес могат да приложат на практика, за да превърнат нарастващите разходи в по-рационализирани системи и по-големи печалби.

Проследяване на разходите

Проследяването на разходите е проактивно решение за подготовка за нарастваща инфлация. Можете да направите това по няколко различни начина. Първо и най-важно, със сигурност е полезно да сте запознати с различни счетоводни отчети, като отчети за паричните потоци, отчети за доходите и балансите. Тези отчети предават по-цялостна картина на разходите и печалбите, като дават отправна точка в случай, че разходите трябва да бъдат намалени.

В по-належащи времена може да наемете професионалист, с който да се консултирате. Независимо дали става въпрос за данъчен счетоводител, финансов съветник или просто близък приятел, който работи във финансовия сектор, няма нищо лошо да получите мнението на професионалист, когато разглеждате разходите си. Професионалистът може дори да ви отвори очите за дългосрочни решения за спестяване на пари.

Използването на софтуер за проследяване на разходите е друго чудесно решение, което елиминира човешките грешки. Този тип софтуер предлага нагледно табло за управление, за да видите вашите разходи и да ви помогне да предвидите паричния поток през цялата година.

Приветствайте автоматизацията

Във времена на висока инфлация ефективността е от ключово значение – и намирането на начини за автоматизиране на процесите, за да се спестят време и пари, е ефективна тактика да устоите на бурята и да излезете по-силни. Автоматизирането на процесите допълнително дава на служителите по-голям капацитет, което може да бъде от ключово значение за подкрепата и задържането на членовете на персонала в трудни моменти.

Въпреки че автоматизацията ще изглежда различно в различните отрасли, прости неща като поддържане на онлайн присъствие или използване на инструменти за автоматизиране на управлението на заплатите могат да ви накарат да се посветите на управлението на бизнеса си, вместо да управлявате сметки.

Запасете се от рано

Ако икономистите прогнозират, че инфлацията ще продължи да расте през определен период от време, тогава не е лоша идея да се запасите отрано, за да изпреварите нарастващите разходи за доставка и инвентар.

Прекъсванията във веригата на доставки, които се случват в резултат на инфлация, могат да върнат бизнеса ви назад неимоверно, така че е най-добре да се запасите, вместо да се борите за доставки, за да отговорите на потребителското търсене. Доставчиците често предлагат отстъпки, ако поръчате на едро.

Помислете за стесняване

Според проучване на 247 собственици на бизнес, проведено от доставчика на софтуер за работни мяста Robin, 46% от компаниите в момента използват само половината от офис пространството си, а 59% имат планове да намалят текущото си пространство наполовина през 2023 г.

Намаляването на офис пространството е много по-лесно за някои отрасли, отколкото за други, ако обаче това е жизнеспособна опция за вас, със сигурност е нещо, което трябва да обмислите.

 В анкета от 2022 г., проведена от Mckinsey, гъвкавото работно споразумение беше посочено като третият най-голям мотиватор при намирането на нова работа, само след по-високото заплащане и по-добрите възможности за кариера.

Ако преминаването изцяло от разстояние не е опция за вашия малък бизнес, можете да помислите за хибриден вариант на работа. Това е тактика за намаляване на режийните разходи.

Бъдете прозрачни

Огромният процент малки предприятия, които повишиха цените си поради инфлацията, е доказателство, че това е решение, с което почти всички собственици на малък бизнес вече трябва или ще трябва да се изправят. Ако все пак тръгнете по пътя на нарастващите цени, важно е да бъдете прозрачни с клиентите и потребителите, че целта е да останете конкурентоспособни по време на по-трудни финансови времена.

Това може да бъде окачване на табела на витрината, поставяне на банер на вашия сайт за електронна търговия или изпращане на имейл до списъка ви с клиенти. Независимо от това, винаги е най-добре да уведомите клиентите си, че сте взели решение, за да можете да продължите да ги обслужвате в бъдеще.

Превърнете нарастващата инфлация в растеж

Въпреки че инфлацията със сигурност е трудна за малкия бизнес, „оцеляването“ не е непременно единствената опция. Според проучване на QuickBooks от 2022 г. 50% от потребителите вярват, че е много важно да се подкрепят малките предприятия, което е значително по-висок брой в сравнение с времето преди пандемията. Знаейки, че все още има голям пазар, необходимостта да останат конкурентоспособни може да вдъхнови малките предприятия да приемат нови процеси, които ги правят по-ефективни.

Ако малките предприятия продължат с нови процеси като стратегически маркетинг, автоматизация и по-интелигентно проследяване на разходите в периоди на нормална инфлация, те ще процъфтяват на своя пазар. Инфлацията отваря вратата към нови потребителски сегменти, от които малките предприятия могат да се възползват – ако изиграят картите си правилно.

За да намерите нови начини да рационализирате процесите си и да сте в крак с паричния поток, опитайте www.Nula.bg, за да проследявате по-бързо и лесно приходите и разходите си.

Как инфлацията влияе на малкия бизнес?

Krasimira Paunova

Krasi is passionate about communications and social media. She is developing NulaBG marketing channels and strategies.

Безплатен семинар:  Дигитализация в счетоводството

10/04/2024

Безплатен семинар: Дигитализация в счетоводството

Подгответе се за вълнуващо пътешествие, представено от съвместните усилия на Evrotrust, Nula.bg и Асоциацията на счетоводителите и счетоводните къщи (АССП) в България.

Виж още

Nula.bg обявява партньорство с Банка ДСК за улеснено финансово управление

05/04/2023

Nula.bg обявява партньорство с Банка ДСК за улеснено финансово управление

Nula.bg, обявява партньорство с банка ДСК за улеснено финансово управление. Нашите общи клиенти ще получат 15% намаление в Nula.bg и ще могат да използват услугата на банката за откриване на бизнес сметка онлайн.

Виж още

Блокчейн и приложението му

25/04/2024

Блокчейн и приложението му

Блокчейнът е инструмент, който променя правилата на играта в света на бизнеса. Той
предлага децентрализиран и сигурен начин за извършване на трансакции, съхраняване на
данни.

Виж още

Какво представлява валутният борд?

16/04/2024

Какво представлява валутният борд?

През последните няколко години в България е нашумяла темата „за“ или „против“ запазването на българския лев. Въпреки задълбочената дискусия, въпросът кой монетарен механизъм е най-добър за страната ни, още е отворен.

Виж още

Мартин Матеев с номинация в класация за Топ 100 най-влиятелни ИТ личности

12/04/2024

Мартин Матеев с номинация в класация за Топ 100 най-влиятелни ИТ личности

Мартин Матеев, основател и изпълнителен директор на Nula.bg е номиниран в класацията
“Топ 100 най-влиятелни ИТ личности в България”.

Виж още