Данъчно отчитане SAF-T в България

Данъчно отчитане SAF-T в България

Автор: Martin Mateev

Стандартът за одиторски файл за данъци (SAF-T) е значима инициатива, която се внедрява в България чрез съвместен проект между Националната агенция по приходите и Ърнст и Янг България. Този проект цели да приеме международния стандарт SAF-T, за да рационализира процеса на събиране на данни в унифициран формат, подобрявайки ефективността на фискалната политика, намалявайки административната тежест за бизнеса и насърчавайки доброволното спазване на данъчното законодателство.

Какво е SAF-T?

SAF-T, разработен от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), е международен стандарт за електронен обмен на счетоводни данни между бизнеса и данъчните органи. Той има за цел да подобри ефективността на данъчните проверки и съответствието, като стандартизира формата на финансовите данни.

Цели на внедряването на SAF-T в България

Внедряването на SAF-T в България се фокусира върху три амбициозни цели:

  1. Подобряване на управлението на риска във фискалната политика: Чрез стандартизиране на данните данъчните органи могат по-добре да наблюдават и контролират фискалните рискове, водейки до по-силна и прозрачна данъчна система.
  2. Намаляване на административната тежест: Унифицираният формат на данните опростява процеса за бизнеса при отчитане на финансовите данни, значително намалявайки документацията и времето, необходимо за данъчно съответствие.
  3. Увеличаване на доброволното спазване на данъчното законодателство: Със стандартизиран и прозрачен процес бизнесът е по-склонен доброволно да спазва данъчните разпоредби, водейки до по-високи данъчни приходи и по-справедлива икономическа среда.

За кого е задължителна реформата?

Реформата SAF-T в България ще засегне над 240 000 компании, категоризирани в три етапа:

  • Етап 1: Големи данъкоплатци
    В началото реформата ще обхване големите данъкоплатци, които ще трябва да се адаптират към новия стандарт за отчетност.
  • Етап 2: Малки и средни предприятия (МСП)
    След големите данъкоплатци, малките и средните предприятия ще трябва да преминат към стандарта SAF-T.
  • Етап 3: Микропредприятия
    Накрая, реформата ще обхване микропредприятията, осигурявайки цялостно приемане на стандарта SAF-T от всички размери на бизнеса.

Ползи от SAF-T за бизнеса

Приемането на SAF-T носи няколко ползи за бизнеса в България:

  • Подобрена точност: Стандартизираният формат на данните намалява грешките и несъответствията във финансовото отчитане.
  • Ефективност: Автоматизираният обмен на данни спестява време и ресурси за бизнеса.
  • Съответствие: По-лесно спазване на данъчните разпоредби с ясни насоки и стандартизирани процеси.

Заключение

Въвеждането на стандарта за отчетност SAF-T в България отбелязва значителна стъпка към модернизирането на данъчната система на страната. Чрез подобряване на управлението на риска, намаляване на административните тежести и увеличаване на доброволното спазване, тази реформа има за цел да създаде по-ефективна и справедлива данъчна среда. Докато Националната агенция по приходите и Ърнст и Янг България продължават с този проект, бизнесите от всички размери трябва да се подготвят за прехода, за да осигурят съответствие и да се възползват от предимствата, които предлага SAF-T.

Nula.bg вече поддържа SAF-T стандарта като част от нашата мисия за по-прозрачна и ефективна фискална среда в България. Пробвайте безплатно!

Данъчно отчитане SAF-T в България

Martin Mateev

Martin is passionate about technology and innovation. He believes Bulgaria deserves an easy and secure business cloud that automates banking, accounting and tax needs for freelancers, NGOs and small businesses.

Приключване на фискалната година 2024 – Време за модернизация и автоматизация

04/09/2024

Приключване на фискалната година 2024 – Време за модернизация и автоматизация

Превърнете края на фискалната година в ново начало с Nula.bg – най-модерният счетоводен софтуер, който автоматизира вашите процеси и ви спестява време и пари!

Виж още

Представяме Ви новия OCR Plan: Улеснете работния си процес с OCR сканирания!

21/08/2024

Представяме Ви новия OCR Plan: Улеснете работния си процес с OCR сканирания!

С удоволствие Ви представяме нашата най-нова услуга – „OCR Plan“. Създадохме този план с цел да улесним Вашия работен процес и да Ви предоставим най-добрите възможности за сканиране и обработка на документи.

Виж още

Forbes България пише за успехите на Nula.bg и партньорството с Yettel

20/08/2024

Forbes България пише за успехите на Nula.bg и партньорството с Yettel

В скорошна статия, Forbes подчертава значимостта на нашето сътрудничество в трансформацията на финансовото управление на бизнеса в България.

Виж още