Какво представлява Web 3.0

Какво представлява Web 3.0

Известен факт е, че интернет еволюира от статичен (Web 1.0) при създаването си до днешната интерактивна уеб среда (Web 2.0). Тази промяна се дължи на радикалната еволюция на технологиите, интернет протоколите и високите изисквания към потребителското изживяване. От няколко години насам преминаваме към нова версия на интернет (Web 3.0). Тези термини наистина звучат познато, но какво е Web 3.0 и кое го прави различен от предните му версии?

От създаването си досега World Wide Web е преминал през много промени. Започва се от Web 1.0, създаден от Тим Бърнърс-Лий през 1989 г. Той се фокусира върху основната свързаност и хипервръзките и служи по-скоро като информационен портал, отколкото като интерактивна технология.

С въвеждането на Web 2.0 през 2004 г. нещата малко се променят – страниците стават интерактивни– вече може да се гледат видеа, да се правят блогове и изобщо навлизат социалните медии. Това се случва с помощта на нови технологии, като Ajax и CSS.

Web 3.0 е дефиниран за първи път през 2014, макар и да започва да натрупва популярност съвсем наскоро. Преди всичко той има за цел да бъде напълно децентрализиран, като поставя създаването на съдържание в ръцете на създателите (content creators), а не на собствениците на самите платформи.


Можем да дефинираме няколко характеристики на Web 3.0:

  • Това е семантична мрежа. Семантичният уеб използва изкуствен интелект, за да разбере какво потребителят или клиентът може да има предвид или да възнамерява. Той е предназначен да осигури по-точно разбиране на търсенията въз основа на действителното значение на търсените думи, а не на ключови думи или числа.
  • Употребата на AI. Web 3.0.е проектиран така, че да разбира по-добре какво търси някой, за да предоставя по-подходящи резултати.
  • Триизмерни графики и пространствен уеб. Използването на слушалки за виртуална реалност (VR) и реалистични графики позволява уебсайтовете да станат по- реалистични по своята същност.
  • Блокчейн и криптовалута. Ключово за децентрализацията на Web3 е използването на блокчейн и криптовалута, които премахват посредниците и дават възможност за директни транзакции между страните.
  • Широка свързаност. Web3 приложенията се характеризират с постоянна връзка благодарение на широколентовия достъп, 5G, Wi-Fi и IoT.

В напълно реализирания пространствен уеб всеки елемент на всяка структура от физическия свят се очаква да бъде напълно дигитализиран. За всеки човек ще има виртуални аватари, които ще могат да се движат по виртуални места за работа или срещи. Това означава, че всяка част от информацията по света ще стане пространствена.

Приложенията от Web 3.0 са изградени върху блокчейн, както споменахме. Тези програми са известни като децентрализирани приложения или както ще се срещне по-често – DApps.

Участниците в мрежата (разработчиците) се възнаграждават за предоставянето на услуги с най-високо качество, за да се създаде стабилна и сигурна децентрализирана мрежа. С развитието на тази технология мнозина започват да я свързват с метавселената. Въпреки че биват използвани като синоними, двата термина не са едно и също.

Най-голямата разлика между двете технологии е, че хората използват Web 3.0 за достъп до метавселената, подобно на начина, по който един автомобил използва пътя.

Web 3.0 е за децентрализирана собственост и контрол и поставяне на мрежата в ръцете на нейните потребители и на общността. Метавселената, от друга страна, е споделена цифрова реалност, която дава възможност на потребителите да се свързват помежду си, да изграждат икономики и да взаимодействат в реално време – и не се интересува кой я притежава.

Web 3.0 също е изградена върху блокчейн и криптовалути, докато метавселената използва технологии като AR/VR и цифрова валута. Това се дължи на факта, че Web 3.0 е децентрализиран и няма голямо корпоративно влияние или контрол.

Двете технологии се различават и по начина на използване. Web 3.0 е нов набор от стандарти за това как трябва да се използва и управлява интернет. Метавселената е свързана с игрите, социалните медии, търговията на дребно и други преживявания.

Въпреки основните разлики, Web 3.0 и метавселената са неразривно свързани помежду си. Метавселената ще продължи да съществува в повърхностните и дълбоките мрежи.

И двете са изградени на базата на усъвършенствани технологии, които ще се развиват.

Семантичната мрежа е обща основа както за метавселената, така и за Web3. AI- друг ключов компонент и на двете технологии- ще бъде неразделна част от изграждането на усъвършенстван потребителски интерфейс.

В технологичен смисъл, много от постиженията, направени с блокчейн, създават обща среда и за двете технологии. Всяка нова концепция за блокчейн се оценява като потенциален модул за интегриране в Web 3.0, който ще захранва стоките и услугите на метавселената.

Все пак не трябва да забравяме, че и Web 3.0, и метавселената са все още в начален стадий. Крайните им продукти ще се появят след години и може да са доста различни, тъй като технологиите не винаги съответстват на визията за тяхното използване.

Какво представлява Web 3.0

Александра Димитрова

Казвам се Александра Димитрова и съм последна година студент в специалност “Счетоводство, финанси и дигитални приложения” в Софийски университет “Св. Климент Охридски”. Повече от година работя за Банка ДСК и развивам моите умения като риск експерт. Нещото, което най-много ме вдъхновява е да пътувам и да опознавам нови места по света.

Приключване на фискалната година 2024 – Време за модернизация и автоматизация

04/09/2024

Приключване на фискалната година 2024 – Време за модернизация и автоматизация

Превърнете края на фискалната година в ново начало с Nula.bg – най-модерният счетоводен софтуер, който автоматизира вашите процеси и ви спестява време и пари!

Виж още

Представяме Ви новия OCR Plan: Улеснете работния си процес с OCR сканирания!

21/08/2024

Представяме Ви новия OCR Plan: Улеснете работния си процес с OCR сканирания!

С удоволствие Ви представяме нашата най-нова услуга – „OCR Plan“. Създадохме този план с цел да улесним Вашия работен процес и да Ви предоставим най-добрите възможности за сканиране и обработка на документи.

Виж още

Forbes България пише за успехите на Nula.bg и партньорството с Yettel

20/08/2024

Forbes България пише за успехите на Nula.bg и партньорството с Yettel

В скорошна статия, Forbes подчертава значимостта на нашето сътрудничество в трансформацията на финансовото управление на бизнеса в България.

Виж още