Необлагаеми доходи на физически лица, свързани с продажба на имущество

Необлагаеми доходи на физически лица, свързани с продажба на имущество

Актуално към 7 февруари 2023 г.

Облагането на доходите на физическите лица в България е регламентирано от Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ).

В нашата стопанска действителност физическите лица могат да получават различни видове доходи, за повечето от които е необходимо да бъде удържан данък.

Все пак една част от тези доходи са наречени необлагаеми доходи, защото законът изрично е разрешил те да не се облагат с данък.

В ЗДДФЛ изчерпателно са изброени редица необлагаеми доходи за физическите лица, по-голямата част от които са регламентирани в чл. 13 от закона. 

Важно е да се отбележи, че съществуват определени необлагаеми доходи, които имат отношение единствено към доходите от трудови правоотношения и тяхната регламентация е изведена в отделна законова разпоредба (чл. 24 от ЗДДФЛ).

Настоящата статия ще акцентира само върху необлагаемите доходи, свързани с продажба на имущество – движимо и недвижимо.

  1. НЕОБЛАГАЕМИ ДОХОДИ, СВЪРЗАНИ С ПРОДАЖБАТА НА НЕДВИЖИМО ИМУЩЕСТВО

Разпоредбите, касаещи освобождаването от облагане продажбата на имуществото са различни в зависимост от това дали продаваме недвижимо имущество или става въпрос за сделки по продажбата на движими вещи.

Данъчното третиране при продажбата на недвижими имоти зависи преди всичко от броя на продадените недвижими имоти през годината, тяхното предназначение, периодът между датата, на която сме придобили съответния имот и датата, на която сме го продали.

Когато става дума за продажбана на до един недвижим жилищен имот, доходът от продажбата ще бъде необлагаем с данък, ако са изминали повече от 3 години, считано от датата, на която сме го придобили.

Ако в рамките на годината сме продали до два недвижими имота, то доходът от продажбата им ще бъде необлагаеми, когато между датата на тяхното придобиване и датата на продажбата са изминали повече от 5 години.

Видно от горното, тук е много важно да се уточни, че по отношение на жилищните имоти, законът изисква да сме ги притежавали най-малко 3 години, за да бъдат освободени от облагане доходите от продажбата.

За имотите, които не се определят като жилищни, законът изисква същите да са притежавани най-малко 5 години, считано от датата на придобиване.

Датата на придобиване и датата на продажбата се определят въз основа на нотариалните актове за сделките.

Под жилищен имот следва да се разбира имот, който служи за жилищни нужди на лицето. В този смисъл продажбата на офиси, магазини, складове и други подобни ще бъде облагаема с данък, ако не са изминали 5 години от датата на тяхното придобиване, тъй като същите не се определят като жилищни имоти.

Обстоятелството дали въпросното жилище е основно за лицето е ирелеватно по отношение на правилата за облагане.

По отношение продажбата на селскостопанските и горските имоти законът не поставя изискване за тяхния брой, но ще е налице освобождаване от облагане с данък, само ако са изминали повече от 5 години, считано от датата на тяхното придобиване.

Пример:

Физическо лице закупува жилищен имот на 6 март 2019 година и продава същия този имот на 15 май 2022 година. В този случай между датата на на придобиване (6 март 2019) и дата на продажбата (15 май 2022 година) са изминали повече от 3 години и следователно доходът от продажбата ще бъде освободен от облагане.

ВАЖНО! Ако обаче продажбата на жилищния имот беше извършена на 17 февруари 2022 година, то доходът от тази продажба щеше да бъде облагаем, защото периодът от 3 години изтична на 6 март 2022 година.

  1. НЕОБЛАГАЕМИ ДОХОДИ, СВЪРЗАНИ С ПРОДАЖБАТА НА ДВИЖИМО ИМУЩЕСТВО

По отношение продажбата на движими вещи общото правило на закона е, че доходите от тези продажби не се облагат с данък.

Много е важно да се има предвид, че тук говорим за необичайни и предимно еднократни продажби на лични вещи от бита, които преди това са закупени от лицето с цел лично потребление. Като примери за продажба на такива вещи можем да дадем продажбата на личното си колело, диван, хладилник, обзавеждане и други подобни.

Данъчните органи са изключително чувствителни по отношение на продажбите на движими вещи от физическите лица, защото основният въпрос, който те разглеждат в подобни хипотези е дали лицето действително продава свои вещи, закупени преди това с цел лично потребление или извършва търговска дейност като физическо лице.

Обикновено, когато дадено физическо лице извършва многократни продажби през годината на движими вещи, които преди това са закупени с предварителната нагласа същите да бъдат препродадени, данъчните оргнани приемат, че това физическо лице извършва търговска дейност и следователно облагат продажбите с 15% данък.

Въпреки че общото правило на закона освобождава облагането на доходите от продажбата на движимо имущество, все пак имаме някои изключения от общото правило, за които законодателят изрично се е произнесъл, че реализираните доходи от тези продажби подлежат на данъчно облагане:

  1. Доходите от продажбата на пътни, въздухоплавателни и водни превозни средства, когато не е изминала 1 година от датата на тяхното придобиване.

Пример:

Физическо лице закупува лек автомобил на 12 януари 2021 година. 

В този случай, ако лицето продаде лекия си автомобил преди 12 януари 2022 година, то доходът от продажбата ще бъде облагаем с данък. Тук е важно да се отбележи, че на облагане подлежи само разликата между продажната и покупната цена (печалбата), ако такава е реализирана.

При условие, че превозното средство бъде продадено след тази дата – 12 януари 2022 г, доходът ще се счита за необлагаем.

  1. Доходите от продажба на финансови активи, когато същите не се търгуват на фондовата борса (напр. акции или дялове). 

Пример:

Физическо лице е съдружник в дружество с ограничена отговорност (ООД).  

Лицето решава да продаде притежаваните от него дялове на друго лице. 

В този случай доходът от продажбата ще бъде облагаем с данък. Тук е важно да се отбележи, че на облагане подлежи само разликата между цената на придобиване на дяловете и продажната цена (печалбата), ако такава е реализирана.

  1. Доходи от сделки с чуждестранна валута – в тази категория попадат всички лица, които извършват търговия с валута, например на FOREX пазара. Тези лица са задължени да облагат с данък реализираните печалби от своята търговия.
  2. Движими вещи, които са предадени на лица, които имат право да извършват събиране, транспортиране, оползотворяване или обезвреждане на отпадъци в съответствие със Закона за управление на отпадъците
  3. Произведения на изкуството, предмети за колекции и антикварни предмети –  тук отново се облага само положителната разлика между цената на придобиване и продажната цена на тези предмети и поради тази причина е много важно физическите лица да пазят документите, доказващи цената, на която се продобили съответните вещи. Според дефиницията на закона тук следва да се разбира следното:

Произведения на изкуството са:

а) картини, колажи и други подобни декоративни произведения, рисунки и графики, направени изцяло от ръката на художник, с изключение на планове и чертежи за архитектурни, инженерни, промишлени, търговски, топографски и други подобни цели, ръчно украсени фабрични изделия, театрални декори, декори за кино и други видове декори;

б) оригинални гравюри и литографии, като авторски отпечатъци, произведени в ограничени количества, направо в бяло и черно или в цвят на една или няколко плочи, направени изцяло от ръката на художника, независимо от процеса на изработка или използвания материал, с изключение на машинен или фотомашинен процес;

в) оригинални скулптури и пластики от всякакъв вид материал, изваяни изцяло от ръката на скулптора; скулптурни отливки на оригинала в рамките на 8 копия, чието изпълнение е контролирано от автора или от упълномощени от него художници;

г) гоблени и пана, изработени ръчно по художествен дизайн, в рамките на 8 копия;

д) единични керамични изделия, изработени изцяло от автора и подписани от него;

е) емайлирани рисунки върху медна плоча, изработени ръчно, в рамките на 8 копия, подписани от автора или с печат от студиото, с изключение на бижута и изделия от злато и сребро;

ж) художествени фотографии, подготвени за печат от автора или под негов контрол, с подпис на автора и с пореден номер, в рамките на 30 копия, независимо от размера.

Предмети за колекции са:

Пощенски или гербови марки с клеймо или без клеймо, при условие че не са в употреба, както и колекции и колекционерски предмети, представляващи интерес от гледна точка на ботаниката, зоологията, минералогията, анатомията, историята, археологията, палеонтологията, етнографията или нумизматиката.

Антикварни предмети са:

Предметите, различни от произведенията на изкуството и предметите за колекции, които са на възраст над 100 години.

  1. НЕОБЛАГАЕМИ ДОХОДИ ОТ СДЕЛКИ ПО ПРОДАЖБА НА ФИНАНСОВИ ИНСТРУМЕНТИ

По отношение на доходите от търговия с финансови инструмнети, законодателят е въвел различни механизми на данъчно облагане за физическите лица.

Както стана ясно по-горе, когато физическите лица извършват продажба на финансови инструменти, които не се търгуват на фондовата борса, тези доходи подлежат на данъчно облагане като данъкът се дължи върху положителната разлика между цената на придобиване и продажната цена.

На следващо място, когато лицата извършват продажба на финансови инструменти, които все пак се търгуват на фондовата борса, но тази фондова борса е позиционирана в страна извън Европейския съюз, то отново доходът от тези продажби ще бъде облагаем с данък върху реализираната печалба.

При търговията с финансови инструменти на европейските пазари обаче правилата за данъчно облагане са по-различни. 

Преди да разгледаме облагането на търговия с финансови инструменти на фондовите борси в Европейския съюз, следва да изясним едно ключово понятие, което пряко засяга въпроса с данъчното облагане и това е понятието „регулиран пазар“.

Законовата дефиниция за понятието „регулиран пазар“ е регламентирана от чл. 152, ал. 1 и ал. 2 на Закона за пазарите и финансовите инструменти. 

Съгласно цитираните разпоредби това е многостранна система за търговия, организирана от пазарен оператор, която спомага за срещането на интересите на продавачи и купувачи за покупко-продажба на финансови инструменти.

Тъй като на пръв прочит определението на закона изглежда доста сложно, бихме искали да отбележим, че с по-прости думи обяснено, регулиран пазар е всяка лицензирана фондова борса за търговия с финансови инструменти.

Когато акциите на една компания се търгуват на дадена фондова борса (регулиран пазар), ние казваме, че тази компания е публична. 

По отношение на сделките с акции, които са извършени на регулирани пазари от физически лица е приложима разпоредбата на чл. 13, ал. 1, т. 3 от ЗДДФЛ.

В цитираната разпоредба на закона се казва, че не се облагат с данък доходите от разпореждане с финансови инструменти.

Важно е да се отбележи обаче, че под понятието „разпореждане с финансови инструменти“, следва да се разбират сделките с акции, които са извършени на регулирани пазари в рамките на Европейския съюз, включително и България

За пълнота на информация бихме искали да допълним, че освен търговия с акции, под „разпореждане с финансови инструменти“ се включват и следните сделки:

  • сделките с дялове на колективни инвестиционни схеми, включително и сделките по обратно изкупуване на дялове (взаимни/договорни фондове);
  • сделки с акции и дялове на национални инвестиционни фондове, включително и сделките по обратно изкупуване на акции и дялове;
  • сделки с права, даващи право за записване на определен брой акции;
  • сделки с държавни ценни книжа (държавни и общински облигации) – прави впечатление, че сделките с корпоративни облигации, дори и на регулирани пазари, не са освободени от облагане с данък.

За да бъдат освободени от облагане доходите на физическите лица, сделките следва да бъдат сключени на регулиран пазар, който е позициониран в рамките на Европейския съюз – европейска фондова борса.

Това означава, че ако едно физическо лице е реализирало доход от търговия с акции на Българска фондова борса или на някоя от другите европейските фондови борси, то този доход ще бъде освободен от облагане с данък.

Важно е да направим уточнението, че за целите на освобождаването от облагане с данък, няма значение в коя държава е регистриран самият емитент, с чиито акции търгуваме, а има значение къде се намира борсата, на която продаваме акциите.

Това означава, че ако например става дума за акции на американска компания, които се търгуват на някоя от европейските борси, то доходите от търговия ще бъдат освободени от облагане с данък.

Друго нещо, на което бихме искали да обърнем внимание е, че няма значение на коя борса сме закупили акциите, които след това продаваме. Това означава, че ако сме закупили акциите на американска борса, а ги продаваме на европейска борса, то отново доходът от тази продажба ще бъде освободен от облагане с данък, тъй като продажбата се извършва на фондова борса в рамките на Европейския съюз.

Необлагаеми доходи на физически лица, свързани с продажба на имущество

Николай Такиев

Николай Такиев е магистър по „Счетоводство и бизнес анализ" от Университета за национално и световно стопанство (УНСС). През периода 2017 - 2019 г. работи като счетоводител, а впоследствие и като главен счетоводител в компания, която е специализирана в счетоводното обслужване на управляващи дружества, договорни фондове и инвестиционни посредници. От началото на 2021 г. Николай основава своя компания – Такиев Финанс, която е специализирана в областта на счетоводните услуги и данъчното консултиране. Компанията работи съвместно с една от водещите одиторски компании в България по линия на данъчното консултиране, данъчния одит и Дю дилиджънс услуги. През 2021 година Николай става част от екипа на Finance Academy като преподавател и основател на цялостна професионална програма за обучение по счетоводство и данъци.

Nula.bg обявява партньорство с Банка ДСК за улеснено финансово управление

05/04/2023

Nula.bg обявява партньорство с Банка ДСК за улеснено финансово управление

Nula.bg, обявява партньорство с банка ДСК за улеснено финансово управление. Нашите общи клиенти ще получат 15% намаление в Nula.bg и ще могат да използват услугата на банката за откриване на бизнес сметка онлайн.

Виж още

Инфлацията в Еврозоната и България  се забавя

19/03/2024

Инфлацията в Еврозоната и България се забавя

Това забавяне се дължи на три основни фактора: спад на цените на енергията, устойчив икономически растеж, затягане на паричната политика и маркира продължаващата тенденция на умерено ценово нарастване, което може да има дългосрочни въздействия върху икономиката.

Виж още

Дерия Иззет

27/02/2024

Дерия Иззет

Аз съм Дерия, и започнах работа като Junior Developer в Nula.bg, което е моята първа работа след завършването на курсове по програмиране с програмен език Java Script – Front-End.

Виж още

Nula.bg и Yettel събират сили! Дигитална Трансформация чрез Smart Accounts.

15/02/2024

Nula.bg и Yettel събират сили! Дигитална Трансформация чрез Smart Accounts.

Събитията в света на бизнес технологиите не са в застой. Nula.bg и Yettel обединяват усилията си, за да представят на бизнеса в България иновативното решение Smart Accounts.

Виж още