Облагане на доходите от сделки с деривати

Облагане на доходите от сделки с деривати

Тагове: #finance

Актуално към 07.04.2023 г.

Инвестициите на свободни парични средства в различни видове финансови активи стават все по-популярни за българската действителност през последните години.

Търговията с деривати е широко разпространена сред трейдърите като тя се характеризира с имитация на реалната търговия с финансови инструменти с изключение на това, че при дериватите в действителност не притежаваме и не търгуваме с реалния базовия актив, а всъщност печелим или губим в зависимост от колебанията в неговата пазарна стойност.

Настоящата статия си поставя за цел да обясни особеностите при данъчното облагане на доходи от сделки с деривати при физическите лица.

  1. ОБЛАГАНЕ НА ДОХОДИТЕ ОТ СДЕЛКИ С ДЕРИВАТИ

Дериватите са особен вид финансови инструменти, при които тяхната стойност зависи от стойността на друг актив, който се нарича базов актив или група активи.

Базовият актив могат да бъдат различен вид други активи като акции, индекси, облигации, валути и други подобни.

Самият дериват представлява договор между две или повече страни и цената му произлиза от колебанията на цената на определен базов актив.

От гледна точка на данъчното законодателство за деривати се приемат следните финансови активи:

  • Опции;
  • Фючърси;
  • Форуърдни договори;
  • Договори за разлика (CFD);
  • Други деривативни финансови инструменти.

Когато физическите лица реализират доходи от сделки с финансови активи, включително и деривати, тези доходи са облагаеми с данък съгласно ЗДДФЛ (чл. 13, ал. 1, т. 2в).

В този случай, съгласно чл. 33, ал. 3 от ЗДДФЛ облагаемият доход представлява сумата на реализираните печалби през годината, определени за всяка конкретна сделка, намалена със сумата на реализираните загуби през годината, определена за всяка конкретна сделка.

Продажната цена на финансовия активи включва всичко придобити от лицето във връзка с продажбата/замяната на съответния актив, включително и възнаграждението, различно от пари.

От своя страна реализираната печалба/загуба за всяка конкретна сделка се определя като разлика между продажната цена и цената на придобиване.

Облагам доход = Реализирани печалби* – Реализирани загуби*

*Определени за всяка конкретна сделка.

Реализирана печалба/загуба – Продажна цена – Цена на придобиване

Цената на придобиване представлява документално доказаната цена на придобиване на финансовите активи (в случая деривати).

Когато по някаква причина не може да бъде доказана цената на придобиване чрез съответните документи или дериватите са придобити чрез дарение, се приема че документално доказаната цена на придобиване е нула и съответно данъкът се дължи върху пълният размер на продажната стойност.

Приложимата данъчна ставка е 10% от облагаемия доход.

Облагаемите доходи от сделки с деривати подлежат на задължително деклариране чрез Годишна данъчна декларация, която се подава в срок до 30 април.

В данъчната декларация физическите лица следва да попълнят Приложение № 5, Таблица 2 с код на дохода 508.

Важно е да се отбележи, че за разлика от притежаваните акции и дялове в чуждестранни дружества, притежаваните деривати в края на годината не подлежат на деклариране в Приложение № 8  на данъчната декларация.

Практически пример 1

На 1 февруари 2022 г. местно физическо лице купува опция за придобиване на акции като за целта заплаща премия в размер на 200 лева.

Опцията е със срок на упражняване до 31 януари 2023 година. 

Физическото лице взема решение да не упражни опцията за придобиване в посочения срок и съответно нейното действие изтича.

Какви задължения възникват за физическото лице по ЗДДФЛ?

Отговор:

В конкретния случай физическото лице не е упражнило опцията за придобиване на акции и съответно не е налице реализиран доход. От това следва, че лицето няма задължение да декларира доход и не подлежи на данъчно облагане.

Платената премия за покупка на опцията представлява разход за лицето, но този разход не може да бъде приспаднат от останалите реализирани облагаеми доходи на лицето, ако има такива.

Физическото лице няма задължение да декларира притежаваната от него опция към 31 декември 2022 година в Приложение № 8  на Годишната данъчна декларация. 

Практически пример 2

На 18 март 2022 г. местно физическо лице купува опция за придобиване на акции на дружество като заплаща премия за левова равностойност от 400 лева.

Срокът за упражняване на опцията е до 31 декември 2022 година.

На 13 ноември 2022 година физическото лице продава опцията за левовата равностойност от 550 лева. 

Какви задължения възникват за физическото лице по ЗДДФЛ?

Отговор:

Реализираният доход от продажбата на опцията е облагаем доход и поради тази причина същият подлежи на деклариране чрез Годишна данъчна декларация.

Размерът на облагаемият доход е 150 лева (550 лева – 400 лева).

Дължимият данък е в размер на 15 лева (150 лева х 10%).

Облагане на доходите от сделки с деривати

Николай Такиев

Николай Такиев е магистър по „Счетоводство и бизнес анализ" от Университета за национално и световно стопанство (УНСС). През периода 2017 - 2019 г. работи като счетоводител, а впоследствие и като главен счетоводител в компания, която е специализирана в счетоводното обслужване на управляващи дружества, договорни фондове и инвестиционни посредници. От началото на 2021 г. Николай основава своя компания – Такиев Финанс, която е специализирана в областта на счетоводните услуги и данъчното консултиране. Компанията работи съвместно с една от водещите одиторски компании в България по линия на данъчното консултиране, данъчния одит и Дю дилиджънс услуги. През 2021 година Николай става част от екипа на Finance Academy като преподавател и основател на цялостна професионална програма за обучение по счетоводство и данъци.

Безплатен семинар:  Дигитализация в счетоводството

10/04/2024

Безплатен семинар: Дигитализация в счетоводството

Подгответе се за вълнуващо пътешествие, представено от съвместните усилия на Evrotrust, Nula.bg и Асоциацията на счетоводителите и счетоводните къщи (АССП) в България.

Виж още

Nula.bg обявява партньорство с Банка ДСК за улеснено финансово управление

05/04/2023

Nula.bg обявява партньорство с Банка ДСК за улеснено финансово управление

Nula.bg, обявява партньорство с банка ДСК за улеснено финансово управление. Нашите общи клиенти ще получат 15% намаление в Nula.bg и ще могат да използват услугата на банката за откриване на бизнес сметка онлайн.

Виж още

Какво представлява валутният борд?

16/04/2024

Какво представлява валутният борд?

През последните няколко години в България е нашумяла темата „за“ или „против“ запазването на българския лев. Въпреки задълбочената дискусия, въпросът кой монетарен механизъм е най-добър за страната ни, още е отворен.

Виж още

Мартин Матеев с номинация в класация за Топ 100 най-влиятелни ИТ личности

12/04/2024

Мартин Матеев с номинация в класация за Топ 100 най-влиятелни ИТ личности

Мартин Матеев, основател и изпълнителен директор на Nula.bg е номиниран в класацията
“Топ 100 най-влиятелни ИТ личности в България”.

Виж още