Облагане на доходите от корпоративни облигации и държавни ценни книжа

Облагане на доходите от корпоративни облигации и държавни ценни книжа

Актуално към 24.03.2023 г.

Облигациите са един от основните видове финансови инструменти. 

За разлика от акциите и дяловете, облигациите представляват дългови финансови инструменти, които в общия случай не дават право на собственост в компанията за техните притежатели, но пък могат да им осигурят регулярен доход под формата на лихвени плащания и отстъпки. 

Много хора търсят различни алтернативи за инвестиране, чрез които да постигнат определен баланс между риска на инвестицията и нейната доходност. 

Често това се постига чрез покупка на корпоративни облигации или държавни ценни книжа, чрез които може да се осигури регулярен доход под формата на лихва и същевременно при благоприятни пазарни условия, да се реализира печалба от продажбата на съответния дългов инструмент.

  1. ДОХОДИ ОТ ЛИХВИ И ОТСТЪПКИ ПО КОРПОРАТИВНИ ОБЛИГАЦИИ

Корпоративните облигации представляват вид дългови ценни книжа, които носят на своите притежатели доходи под формата на плаваща или фиксирана лихва (купон).

Корпоративните облигации се емитират от компаниите с цел да се наберат парични средства за компанията. Те представляват документ за заем, който е ефективно обещание за плащане, направено от емитента на облигации към притежателя им съгласно условията на инструмента.

Доходите от лихви и отстъпки по корпоративни облигации, които получават физическите лица имат различен ред на облагане по ЗДДФЛ в зависимост от това дали съответните облигации, по които получаваме тези доходи са емитирани съгласно законодателството на Европейския съюз или са емитирани спрямо законодателството на държава, която е извън ЕС или ЕИП.

Съгласно чл. 13, ал. 1, т. 9 от ЗДДФЛ не се облагат с данък доходите от лихви и отстъпки по корпоративни облигации, когато облигациите са емитирани съгласно българското законодателството или съгласно законодателството на друга държава-членка от Европейския съюз или ЕИП.

Това означава, че когато получаваме лихви или отстъпки по корпоративни облигации, чиито емитенти са дружества от България или друга държава-членка на Европейския съюз или ЕИП, то тези доходи ще бъдат освободени от облагане с данък.

Физическите лица, които са получили доходи от лихви и отстъпки, които са освободени от облагане с данък, могат да оповестят тази информация чрез попълване на Приложение № 13 на Годишната данъчна декларация. Това оповестяване обаче не е задължително и се прави само по желание на съответното физическо лице.

В случай обаче, че сме получили доходи от лихви или отстъпки по облигации, които са емитирани съгласно законодателството на държава, която е извън територията на Европейския съюз или ЕИП, то тогава този доход представлява облагаем доход по смисъла на ЗДДФЛ.

Когато доходите от лихви или отстъпки представляват облагаем доход за лицето се дължи данък в размер на 10% върху брутната сума на получения доход през данъчната година (чл. 35, т. 3 от ЗДДФЛ). 

В случай, че платец на доходите от лихви и отстъпки е дружество, например инвестиционен посредник, с който дадено физическо лице има сключен договор, то задължението за удържане и внасяне на дължимия данък е на дружеството, което се явява платец на дохода (чл. 44а от ЗДДФЛ). 

Датата на придобиването на дохода ще бъде датата на заверяването на сметката на получателя.

За получените доходи от лихви и отстъпки, които представляват облагаем доход за лицата, следва да се подаде Годишна данъчна декларация, в която да попълни Приложение № 6, част I, с код на дохода 603

В този случай подаването на Годишна данъчна декларация е задължително за физическите лица.

Практически пример 1

Местно физическо лице получава доход от лихви в размер на 3 000 лева по корпоративни облигации, които са емитирани от българско акционерно дружество.

Какви задължения възникват за физическото лице по ЗДДФЛ?

Отговор:

Придобитите доходи от лихви по български облигации не подлежат на задължително деклариране в Годишната данъчна декларация.

Реализираният доход от лихви е освободен от облагане по силата на чл. 13, ал. 1, т. 9 от ЗДДФЛ.

Физическото лице има възможност по желание да обяви получения доход като попълни Приложение № 13 на Годишната данъчна декларация.

Практически пример 2

Местно физическо лице купува чуждестранни корпоративни облигации чрез български инвестиционен посредник. Облигациите са емитирани от дружество, установено в САЩ. 

В тази връзка физическото лице е получило доходи от лихви в размер на 6000 лева при настъпил падеж по притежаваните американски корпоративни облигации

Какви задължения възникват за физическото лице по ЗДДФЛ?

Отговор:

Реализираният доход от сделката е облагаем доход по силата на чл. 35, т. 3 от ЗДДФЛ, тъй като корпоративните облигации са емитирани съгласно законодателството на САЩ, която не е държава-членка на Европейския съюз или ЕИП. 

Обстоятелството, че облигациите са закупени чрез български инвестиционен посредник е ирелевантно по отношение на данъчното облагане.

Облагаемият доход следва да се декларира в Приложение № 6 и ще бъде в размер, който е равен на брутната сума на получения доход от лихви. В конкретния пример става дума за сумата от 6 000 лева.

Дължимият данък ще бъде в размер на 10% от сумата или 600 лева (6 000 лева х 10% данъчна ставка).

Тъй като доходите се разпределят от инвестиционния посредник, който заверява сметката на физическото лице с размера на лихвите от чуждестранните облигации, посредникът се явява платец на тези доходи и има задължение да удържи и внесе авансово дължимия данък от физическото лице (чл. 44а от ЗДДФЛ).

Практически пример 3

Местно физическо лице купува чрез български инвестиционен посредник, чуждестранни корпоративни облигации от Германия.

Във връзка с притежаваните облигации физическото лице получава доходи от лихви при настъпил падеж.

Какви задължения възникват за физическото лице по ЗДДФЛ?

Отговор:

Съгласно чл. 13, ал. 1, т. 9 от ЗДДФЛ получените доходи от лихви и отстъпки по облигации, които са емитирани съгласно законодателството на държава-членка от Европейския съюз са освободени от облагане с данък. 

В конкретния случай доходът от лихви по немските облигации ще бъде освободен от облагане, независимо че същите за закупени чрез инвестиционен посредник.

Физическото лице има възможност по желание да обяви получения доход като попълни Приложение № 13 на Годишната данъчна декларация.

  1. ДОХОДИ ОТ ПРОДАЖБА НА КОРПОРАТИВНИ ОБЛИГАЦИИ

За разлика от доходите за лихви и отстъпки, където в определени хипотези би могло да бъде налице освобождаване от данък, то при продажбата на корпоративни облигации полученият доход винаги се облага с данък.

Това означава, че за целите на данъчното облагане тук няма значение дали корпоративните облигации са емитирани съгласно законодателството на държава-членка от ЕС или съгласно законодателството на трета страна (извън ЕС).

Облагаемият доход представлява сумата на реализираните печалби през годината, определени за всяка конкретна сделка, намалена със сумата на реализираните загуби през годината, определена за всяка конкретна сделка.

От своя страна реализираната печалба/загуба за всяка конкретна сделка се определя като разлика между продажната цена и цената на придобиване.

Облагам доход = Реализирани печалби* – Реализирани загуби*

*Определени за всяка конкретна сделка.

Реализирана печалба/загуба – Продажна цена – Цена на придобиване

Когато по някаква причина не може да бъде доказана цената на придобиване чрез съответните документи или облигациите са придобити чрез дарение, се приема, че документално доказаната цена на придобиване е нула и съответно данъкът се дължи върху пълният размер на продажната стойност.

Важно е да се отбележи, че в случаите, когато през годината лицето е придобило корпоративни облигации от един и същи вид и емитент, но на различни цени, то за целите на определяне на цената на придобиване следва да се изчисли среднопретеглена цена на придобиване.

Приложимата данъчна ставка е в размер на 10%, а датата, на която се счита, че доходът е придобит ще бъде датата на прехвърлянето на облигациите (чл. 11, ал. 3 от ЗДДФЛ).

Това е едно изключение в ЗДДФЛ по отношение датата на получаване на дохода спрямо останалите видове доходи, тъй като при сделките с финансови инструменти доходът се счита за придобит на датата на прехвърлянето (датата на сетълмент), а не датата на реалното заверяване на сметката с паричните средства.

Доходите от продажбата на корпоративни облигации се декларират в Годишната данъчна декларация чрез попълване на Приложение № 5, таблица 2, с код на дохода 508. Декларирането на тези доходи е задължително за физическите лица.

Практически пример 4

Местно физическо лице придобива корпоративни облигации на 18 април 2022 година за сумата от 60 000 лева.

На 13 октомври 2022 година лицето продава облигациите за 60 500 лева.

Какви задължения възникват за физическото лице по ЗДДФЛ?

Отговор:

Доходът от продажба на корпоративни облигации е облагаем доход, независимо дали става дума за български или чуждестранни облигации.

Съгласно чл. 33, ал. 3 от ЗДДФЛ на облагане подлежи положителната разлика между продажната цена и цената на придобиване.

В конкретния случай облагаемият доход ще бъде 500 лева (60 500 лв. – 60 000 лв.). Този доход следва да бъде обложен с данъчна ставка в размер на 10% и съответно дължимият данък ще бъде в размер на 50 лева (10% х 500 лева).

Физическото лице има задължение да декларира получения доход и дължимия данък чрез попълване на Приложение № 5, таблица 2, с код на дохода 508 на Годишната данъчна декларация.

  1. ДОХОДИ ОТ ЛИХВИ И ПРОДАЖБА НА ДЪРЖАВНИ ЦЕННИ КНИЖА (ДЦК)

Държавните ценни книжа (ДЦК) са дългови финансови инструменти, емитирани от изпълнителната власт на една държава, чиято цел е да си осигури финансови средства за покриване нуждите на държавния бюджет.

Държавните ценни книжа дават правото на своите притежатели да получават паричен доход чрез отбив (сконто) от номинала и/или чрез изплащането на фиксиран или плаващ купон (лихва). Поради високата ликвидност и гарантираното им изплащане от правителството държавните ценни книжа са доминиращ инструмент на финансовите пазари.

Когато става дума за държавни ценни книжа, физическите лица могат да получават два вида доходи от тяхното притежаване:

  • Доходи от лихви и отстъпки по ДЦК
  • Доходи от прехвърляне (продажба) на ДЦК

Доходи от лихви и отстъпки по държавни ценни книжа (ДЦК)

Доходите от лихви и отстъпки по държавни ценни книжа са освободени от облагане с данък по силата на чл. 13, ал. 1, т. 9 от ЗДДФЛ, когато тези държавни ценни книжа са емитирани от българската държава или съгласно законодателството на друга държава-членка от ЕС или ЕИП. Това данъчно облекчение се отнася както са държавните, така и за общинските облигации.

За тези доходи физическите лица нямат задължение да подават Годишна данъчна декларация, но ако желаят да обявят тези доходи, могат да го направят чрез попълване на Приложение № 13.

Когато обаче физическите лица получават доходи от лихви и отстъпки по държавни ценни книжа, които са емитирани от държава извън Европейския съюз или ЕИП, то доходът от тези лихви и отстъпки се облага с данък (чл. 35, т. 3 от ЗДДФЛ).

Облагаемият доход ще бъде брутната сума на получения доход като дължимия данък в размер на 10%. Доходът се счита за придобит на датата на заверяването на сметката на физическото лице.

В този случай физическите лица са задължени да подават Годишна данъчна декларация, в която да оповестят получените облагаеми доходи в Приложение № 6 с код на дохода 603.

Доходи от продажба на държавни ценни книжа (ДЦК)

Доходите от продажба на държавни ценни книжа са освободени от облагане с данък, ако сделките са сключени на регулиран пазар в България или в друга държава-членка на Европейския съюз. 

За целите на данъчния закон тези доходи отговарят на определението за „разпореждане с финансови инструменти“ по силата на чл. 13, ал. 1, т. 3 от ЗДДФЛ и могат да се декларират от лицата само по тяхно желание в Приложение № 13 на Годишната данъчна декларация.

От горното следва, че облагаеми с данък ще бъдат доходите от сделки по продажба на държавни ценни книжа, които са извършени на извънборсов пазар или на регулиран пазар извън Европейския съюз.

Облагаемият доход представлява сумата от реализираните печалби през годината, определени за всяка конкретна сделка, намалена със сумата на реализираните загуби през годината, определени за всяка конкретна сделка.

Облагам доход = Реализирани печалби* – Реализирани загуби*

*Определени за всяка конкретна сделка.

Реализирана печалба/загуба – Продажна цена – Цена на придобиване

Когато по някаква причина не може да бъде доказана цената на придобиване чрез съответните документи или ДЦК са придобити чрез дарение, се приема че документално доказаната цена на придобиване е нула и съответно данъкът се дължи върху пълният размер на продажната стойност.

Важно е да се отбележи, че в случаите, когато през годината лицето е придобило държавни ценни книжа от един и същи вид и емитент, но на различни цени, то за целите на определяне на цената на придобиване следва да се изчисли среднопретеглена цена на придобиване.

Приложимата данъчна ставка е в размер на 10%, а датата, на която се счита, че доходът е придобит ще бъде датата на прехвърлянето на ДЦК (чл. 11, ал. 3 от ЗДДФЛ).

Данъчната ставка за тези доходи е в размер на 10%. 

Физическото лице има задължение да декларира получения доход и дължимия данък чрез попълване на Приложение № 5, таблица 2, с код на дохода 508 на Годишната данъчна декларация.

Облагане на доходите от корпоративни облигации и държавни ценни книжа

Николай Такиев

Николай Такиев е магистър по „Счетоводство и бизнес анализ" от Университета за национално и световно стопанство (УНСС). През периода 2017 - 2019 г. работи като счетоводител, а впоследствие и като главен счетоводител в компания, която е специализирана в счетоводното обслужване на управляващи дружества, договорни фондове и инвестиционни посредници. От началото на 2021 г. Николай основава своя компания – Такиев Финанс, която е специализирана в областта на счетоводните услуги и данъчното консултиране. Компанията работи съвместно с една от водещите одиторски компании в България по линия на данъчното консултиране, данъчния одит и Дю дилиджънс услуги. През 2021 година Николай става част от екипа на Finance Academy като преподавател и основател на цялостна професионална програма за обучение по счетоводство и данъци.

Безплатен семинар:  Дигитализация в счетоводството

10/04/2024

Безплатен семинар: Дигитализация в счетоводството

Подгответе се за вълнуващо пътешествие, представено от съвместните усилия на Evrotrust, Nula.bg и Асоциацията на счетоводителите и счетоводните къщи (АССП) в България.

Виж още

Nula.bg обявява партньорство с Банка ДСК за улеснено финансово управление

05/04/2023

Nula.bg обявява партньорство с Банка ДСК за улеснено финансово управление

Nula.bg, обявява партньорство с банка ДСК за улеснено финансово управление. Нашите общи клиенти ще получат 15% намаление в Nula.bg и ще могат да използват услугата на банката за откриване на бизнес сметка онлайн.

Виж още

Блокчейн и приложението му

25/04/2024

Блокчейн и приложението му

Блокчейнът е инструмент, който променя правилата на играта в света на бизнеса. Той
предлага децентрализиран и сигурен начин за извършване на трансакции, съхраняване на
данни.

Виж още

Какво представлява валутният борд?

16/04/2024

Какво представлява валутният борд?

През последните няколко години в България е нашумяла темата „за“ или „против“ запазването на българския лев. Въпреки задълбочената дискусия, въпросът кой монетарен механизъм е най-добър за страната ни, още е отворен.

Виж още

Мартин Матеев с номинация в класация за Топ 100 най-влиятелни ИТ личности

12/04/2024

Мартин Матеев с номинация в класация за Топ 100 най-влиятелни ИТ личности

Мартин Матеев, основател и изпълнителен директор на Nula.bg е номиниран в класацията
“Топ 100 най-влиятелни ИТ личности в България”.

Виж още