Счетоводно и оперативно управление на криптовалути при търговски дружества

Счетоводно и оперативно управление на криптовалути при търговски дружества

Автор: Marina Muchakova

Част 3:

Въведение

Управлението на криптовалути в търговските дружества изисква специфичен подход към счетоводството и оперативните процеси. Тази статия разглежда ключовите аспекти на счетоводно третиране, управление на валутния риск и съответствие с регулаторните изисквания при използването на криптовалути в бизнеса.

Счетоводно третиране на криптовалутите

  1. Класификация като финансови активи Според Комитета по разяснение на международното финансово счетоводно отчитане (КРМСФО), криптовалутите, притежавани с цел продажба в обичайния ход на дейността, трябва да се отчитат като материални запаси. В други случаи те се третират като нематериални активи.
  2. Избор на счетоводна политика Предприятията трябва да изберат подходяща счетоводна политика, която да отразява вярно и точно имущественото и финансовото им състояние. Това включва определяне на методи за оценка на криптовалутите, управление на валутния риск и отчет на курсовите разлики.
  3. Амортизации и преоценки Според националните счетоводни стандарти, криптовалутите могат да бъдат амортизирани, въпреки че това не е необходимо според Международните счетоводни стандарти (МСС). Предприятията трябва да преценят дали да приложат амортизации или преоценки в съответствие със счетоводната си политика.

Управление на валутния риск и хеджиране

  1. Бърза продажба на криптовалути Търговците могат да продават получената криптовалута незабавно след транзакцията и да обменят я за фиатни пари, минимизирайки риска от курсови разлики.
  2. Превръщане в стейбълкойн Превръщането на криптовалутите в стейбълкойн, обезпечен с фиатна валута, осигурява по-стабилна стойност и намалява волатилността, което е от съществено значение за финансовата стабилност на бизнеса.

Съответствие с регулаторните изисквания

  1. KYC и AML процедури При разплащания с криптовалути, търговците трябва да спазват процедурите за „Познай своя клиент“ (KYC) и противодействие на изпирането на пари (AML). Това включва комплексни проверки на клиентите и транзакциите, особено при стойности над 1000 евро.
  2. Избор на надеждни партньори За успешното интегриране на криптовалутите в бизнеса, е необходимо да се изберат надеждни доставчици на платежни терминали, които предлагат услуги по превалутиране и съответствие с регулаторните изисквания.

Заключение

Счетоводното и оперативното управление на криптовалутите изисква специфични знания и стратегически подходи. Търговските дружества трябва да изградят ясна счетоводна политика, да управляват валутния риск ефективно и да спазват всички регулаторни изисквания. Това не само ще осигури съответствие със закона, но и ще подобри финансовата стабилност и ефективност на бизнеса при използването на криптовалути.

Източници:

  • Закон за ДДС
  • Закон за корпоративното и подоходно облагане
  • Закон за задълженията и договорите
  • Закон за данъка върху доходите на физическите лица
  • Закон за мерките срещу изпирането на пари
  • Практика на съда на Европейския съюз в Люксембург

Електронни източници:

Счетоводно и оперативно управление на криптовалути при търговски дружества

Marina Muchakova

Данъчен консултант, управляващ съдружник в счетоводна къща Веста Консулт

Жънене на загуби и печалби като данъчна оптимизация при инвестиции на капиталови пазари

17/10/2024

Жънене на загуби и печалби като данъчна оптимизация при инвестиции на капиталови пазари

Инвеститорите разглеждат стратегията „жънене на загуби“ (tax loss harvesting) преди изтичането на финансовата година за данъчна оптимизация.

Виж още

Нова интеграция с Банка ДСК: Масови плащания

07/10/2024

Нова интеграция с Банка ДСК: Масови плащания

С радост ви информираме, че разширихме интеграцията си с Банка ДСК! Освен вече наличната опция за единични плащания, клиентите на ДСК вече могат да инициират масови плащания към доставчици, бюджета и за изплащане на заплати директно през платформата на Nula.bg.

Виж още

Правни и данъчни аспекти на разплащанията с криптовалута за бизнесите

02/10/2024

Правни и данъчни аспекти на разплащанията с криптовалута за бизнесите

Разплащанията с криптовалута предлагат иновативни възможности за бизнесите, но също така водят до сложни правни и данъчни предизвикателства.

Виж още