Автоматизиране на процеса по събиране на клиентски задължения

Автоматизиране на процеса по събиране на клиентски задължения

Автоматизирането на събирания по неплатени продажби се отнася до използването на технология за улесняване на процеса по събиране на плащания от клиенти. Това може да стане чрез различни методи, като портали за онлайн плащане и автоматизирани напомняния по имейл. Автоматизирането на вземанията има много предимства и става все по-популярна тенденция в света на бизнеса.

  1. Ползи от автоматизация на събиранията по неплатени продажби
  • Повишена ефективност: Автоматизирането на процеса на събирания може да спести време и усилия както за бизнеса, така и за клиента. Например, автоматично напомняне по имейл може да бъде изпратено до клиент, който има просрочено плащане, спестявайки на бизнеса времето и усилията, необходими за ръчно изпращане на напомняне.
  • Подобрен паричен поток: Автоматизирането на процеса на събиране може да помогне на фирмите да получават плащания по-бързо, което може ще подобри общия им паричен поток. Това е особено важно за малките предприятия, които може да имат ограничени ресурси и трябва внимателно да управляват своя паричен поток.
  • Намалени грешки: Автоматизирането на процеса по събиране на неплатени продажби може да намали риска от грешки, като неправилно фактуриране или неправилни суми за плащане. Това може да помогне за подобряване на удовлетвореността на клиентите и намаляване на риска от спорове.
  • Подобрена сигурност: Автоматизирането на процеса по събиране на неплатени фактури може също да подобри сигурността, тъй като порталите за онлайн плащания и други методи за автоматизация често идват с вградени мерки за сигурност за защита на чувствителна финансова информация.

2. Текущи тенденции в автоматизацията по събиране на неплатени продажби

  • Увеличено използване на портали за онлайн плащане: Много фирми използват портали за онлайн плащане, като PayPal, Stripe или Nula.bg за да позволят на клиентите лесно да плащат своите фактури онлайн. Това може да бъде по-удобно както за бизнеса, така и за клиента, тъй като елиминира необходимостта от ръчна обработка на плащанията.
  • Използват се автоматични съобщения, за да помогнат на процеса по събиране на плащания по фактури. Те могат да помогнат при задачи като изпращане на напомнящи съобщения за плащане към контрагентите.
  • Интеграция със счетоводен софтуер: Много фирми интегрират процеса по събирания на неплатени продажби със своя счетоводен софтуер, за да рационализират финансовото си управление. Това може да помогне за намаляване на риска от грешки и подобряване на общата ефективност. 

Като цяло, автоматизирането на събиранията по неплатени фактури може да донесе много ползи за фирми от всякакъв размер. От повишена ефективност и подобрен паричен поток до подобрена сигурност и намалени грешки, това е важна тенденция, която вероятно ще продължи да расте по популярност.

Nula.bg е първият български софтуер, който предлага такъв тип автоматизация.

Пробвайте безплатно!

Автоматизиране на процеса по събиране на клиентски задължения

Krasimira Paunova

Krasi is passionate about communications and social media. She is developing NulaBG marketing channels and strategies.

Безплатен семинар:  Дигитализация в счетоводството

10/04/2024

Безплатен семинар: Дигитализация в счетоводството

Подгответе се за вълнуващо пътешествие, представено от съвместните усилия на Evrotrust, Nula.bg и Асоциацията на счетоводителите и счетоводните къщи (АССП) в България.

Виж още

Nula.bg обявява партньорство с Банка ДСК за улеснено финансово управление

05/04/2023

Nula.bg обявява партньорство с Банка ДСК за улеснено финансово управление

Nula.bg, обявява партньорство с банка ДСК за улеснено финансово управление. Нашите общи клиенти ще получат 15% намаление в Nula.bg и ще могат да използват услугата на банката за откриване на бизнес сметка онлайн.

Виж още

Какво представлява валутният борд?

16/04/2024

Какво представлява валутният борд?

През последните няколко години в България е нашумяла темата „за“ или „против“ запазването на българския лев. Въпреки задълбочената дискусия, въпросът кой монетарен механизъм е най-добър за страната ни, още е отворен.

Виж още

Мартин Матеев с номинация в класация за Топ 100 най-влиятелни ИТ личности

12/04/2024

Мартин Матеев с номинация в класация за Топ 100 най-влиятелни ИТ личности

Мартин Матеев, основател и изпълнителен директор на Nula.bg е номиниран в класацията
“Топ 100 най-влиятелни ИТ личности в България”.

Виж още