В кои случаи е необходимо да се издава касова бележка за извършени продажби на стоки или услуги?

В кои случаи е необходимо да се издава касова бележка за извършени продажби на стоки или услуги?

  1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА КАСОВАТА БЕЛЕЖКА?

Касовата бележка представлява първичен счетоводен документ, който се издава задължително за всяко отделно плащане в брой по доставка на стока или услуга, независимо дали за самата продажба доставчикът е издал фактура.

Много често в практиката е погрешно схващането, че когато за една продажба е издадена фактура, това отменя задължението ни да издаваме касов бон, ако същата е платена в брой. 

В този ред на мисли е важно да се уточни, че фактурата е първичен счетоводен документ, чрез който се документира извършената доставка на стока или услуга, докато касовият бон е документ, удостоверяващ получено плащане в брой, тоест двата документа изпълняват различни функции.

Касовите бележки биват два вида – фискални бонове, които се издават от фискални устройства или системни бонове, които се издават от ИАСУТД (Интегрирана автоматизирана система за управление на търговската дейност).

Фискалните бонове (фискални касови бележки) се издават от каси, които имат фискална памет. 

От своя страна системният бон има същото значение както фискалната касова бележка с тази разлика, че касата няма фискална памет, а изпраща цялата информация в централен сървър. Системният бон се издава от всички търговци, които използват ИАСУТД (Интегрирана автоматизирана система за управление на търговската дейност).

За да може един търговец да използва ИАСУТД, тази система следва да бъде одобрена за съответния търговски обект. Такива системи обикновено имат големите търговски вериги, които се водят от специален Регистър за одобрените типове (ИАСУТД).

  1. ВАЖНИ ОСОБЕНОСТИ, СВЪРЗАНИ СЪС ЗАДЪЛЖЕНИЕТО НИ ДА ИЗДАВАМЕ КАСОВА БЕЛЕЖКА?

Както вече посочихме, касовата бележка задължително следва да бъде издадена в случаите, когато е извършена доставка на стока или услуга, която е платена в брой.

На следващо място е важно да се отбележи, че когато плащането се извършва чрез банкова карта (дебитна или кредитна), присъствено в търговския обект на доставчика, то отново задължително следва да бъде издаден касов бон на клиента.

Всяка продажба на стока или услуга, която се документира чрез касова бележка следва да бъде отнесена към конкретна данъчна група.

Данъчните групи се определят според вида на продажбата и се прилагат от всяко едно лице, независимо дали лицето има или няма регистрация по ЗДДС и биват следните видове:

Група А – за стоки или услуги, които са освободени от облагане с ДДС, за стоки или услуги, които се облагат с 0% ДДС, както и за продажби, за които не се начислява ДДС.

Група Б – за стоки или услуги, които се облагат с 20% ДДС

Група В – за продажби на течни горива чрез измервателни средства за разход на течни горива

Група Г – за стоки или услуги, продажбите на които се облагат с 9% ДДС

Важно е да се отбележи, че когато към доставката на дадена стока или услуга е издадена фактура, в която са посочени количеството и видът на стоките или услугите, в касовата бележка е допустимо да бъде отпечатан само сумарният оборот по съответните данъчни групи.

При продажба по цена с отстъпка или надбавка регистрацията във ФУ/ИАСУТД се извършва по обявената цена, след което се извършва операция „процентна или стойностна отстъпка или надбавка“.

Когато по искане на клиента, търговецът издава обща фактура за извършени покупки, документирани с отделни касови бележки, към екземпляра на фактурата за клиента следва да се прикрепят всички издадени фискални бонове за получените плащания по фактурата.

За бизнесите, които извършват дейност в областта на разносната търговия (продажба на стоки или услуги извън търговския обекти по предварителна заявка от клиента) фискалният бон следва да бъде издаден от доставчика и да бъде предаден на разносвача, който от своя страна е длъжен да го предостави на клиента при плащането. 

Тъй като в тези случаи на практика касовата бележка се издава преди момента на плащане в брой от клиента, законът дава право на доставчика да създаде отделен департамент в касовия апарат с наименование „РАЗНОСНА ТЪРГОВИЯ“

  1. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЛИ Е ДА ИЗДАВАМЕ КАСОВИ БЕЛЕЖКИ ПРИ ПРОДАЖБИ, ПЛАТЕНИ ЧРЕЗ НАЛОЖЕН ПЛАТЕЖ?

Огромна част от онлайн магазините продават различни стоки, които се доставят до клиента чрез куриерска фирма, а плащането се извършва чрез така наречения наложен платеж.

При наложения платеж клиентът плаща в брой сумата на покупката на куриера, а той от своя страна има задължението да предаде сумата по продажбата на доставчика.

Дефиницията на понятието „наложен платеж“ е залегнала в допълнителните разпоредби на Закона за пощенските услуги, където се казва, че това е допълнителна услуга при която пощенската пратка се доставя на получателя срещу заплащане на определена от подателя сума.

Важно е да се отбележи, че когато фирмата приеме плащане, извършено в брой с наложен платеж, за нея възниква задължение за регистриране и отчитане на доставките чрез издаване на фискална касова бележка.

Когато обаче фирмата има сключен договор с куриер – лицензиран пощенски оператор за наложен платеж с пощенски паричен превод (ППП), събраните суми постъпват по банковата сметка на фирмата и за нея не е задължително издаването на фискална касова бележка. Разписката за пощенски паричен превод, която издава куриерът при получаване на сумата от клиента, играе ролята на касов бон.

Според Закона за пощенските услуги пощенският паричен превод е пощенска услуга, при която в точка за достъп до мрежата на пощенски оператор (например офис на куриерска фирма), подателят подава парична сума в брой и нарежда по електронен път (например при плащане с банкова карта в офис на куриера) или писмено на хартиен носител пълната сума да бъде изплатена в брой на получателя без никаква удръжка.

Изхождайки от горното следва да отбележим, че услугите наложен платеж и наложен платеж с пощенски паричен превод са различни видове пощенски услуги и е важно да се прави разлика между тях, защото в единия случай сме задължени да издадем касова бележка (при наложения платеж), която да предоставим на куриера заедно с пратката, докато при наложен платеж с пощенски паричен превод не следва да издаваме фискален бон.

  1. ТРЯБВА ЛИ ДА ИЗДАВАМЕ КАСОВИ БЕЛЕЖКИ ЗА ПОСТЪПЛЕНИЯ ЧРЕЗ PAYPAL и STRIPE?

Обстоятелствата, при които един търговец има право да не издава касова бележка са регламентирани в чл. 3 от Наредба Н-18, където изрично е упоменато в кои случаи дружествата не следва да издават касова бележка за извършените продажби.

Съгласно цитираната норма от Наредба Н-18 всяко лице е длъжно да регистрира и отчита своите продажби чрез издаване на касова бележка, освен в случаите, когато плащането се извършва чрез внасяне на пари в наличност по платежна сметка, кредитен превод, директен дебит или наличен паричен превод, извършен чрез доставчик на платежна услуга или чрез пощенски паричен превод, извършен чрез лицензиран пощенски оператор за извършване на пощенски парични преводи.

Следователно, за да не издаваме касов бон при извършена продажба на стоки или услуги, трябва да са изпълнени определени условия, свързани с начина на плащане.

За по-доброто разбиране на тези условия е важно да се изясни същността на отделните видове плащания и на определението за доставчик на платежна услуга.

Дефиницията за доставчик на платежна услуга може да се намери в Закона за платежните услуги и платежните системи (ЗПУПС). По смисъла на закона това е платежна институция, търговска банка или дружество за електронни пари. 

Дружествата, които могат да се определят като платежни институции са дружества, които притежават издаден лиценз от Българска народна банка (БНБ) или от Европейския банков орган.

Когато въпросът опира до чуждестранни платежни платформи, каквито са Stripe и PayPal, за да могат същите да бъдат дефинирани като доставчици на платежни услуги следва да имат издаден лиценз от Европейския банков орган.

Плащанията през PayPal се извършват от PayPal (Еuroре) S.a.r.l. et Cic S.C.A, която е кредитна институция, лицензирана в държава членка на Европейския съюз – Люксембург, с уведомление за свободно предоставяне на услуги на територията на Република България, съгласно взаимното признаване на единния европейски паспорт.

Stripe Payments Europe Ltd е регистрирано дружество в Ирландия с лиценз за електронни пари, вписан в регистъра на Европейския банков органи (ЕБО).

Изхождайки от горното, можем да направим извод, че и двете дружества отговарят на дефиницията за доставчик на платежни услуги по смисъла на ЗПУПС, тъй като имат издадени лицензи от Европейския банков орган (ЕБО).

По отношение на вида платежна услуга, за да бъдем освободени от задължението за издаване на касова бележка, Наредбата изчерпателно изброява какви точно трябва да бъдат услугите, които ни е предоставил доставчикът на платежни услуги, а именно:

  • Внасяне на пари в наличност по платежна сметка 
  • Кредитен превод или директен дебит
  • Наличен паричен превод

Ако платежната услуга, предоставена от чуждестранната платежна платформа не попада в една от горните видове услуги, дори тя да отговаря на дефиницията за доставчик на платежна услуга, търговецът е задължен да регистрира продажбите на стоки или услуги чрез касова бележка.

Една от услугите, които предлага PayPal, са е поддържане на търговска сметка, която може да се захранва и да получава плащания само по банков път. Това означава, че PayPal предлага платежни услуги, които могат да бъдат определени като плащания чрез кредитен превод, директен дебит или наличен паричен превод, извършен чрез доставчик на платежна услуга, за които не е налице задължение за издаване на касова бележка.

Други платежни методи, предлагани от PayPal, са плащане чрез баланса по PayPal банкова сметка, PayPal Credit, плащане чрез дебитна или кредитна карта, като тези операции не следва да бъдат приравнявани към платежните операции, свързани с изпълнение на кредитен превод, директен дебит или наличен паричен превод по смисъла на ЗПУПС, т.е. същите следва да бъдат отчитани чрез издаване на фискална касова бележка.

Важно е да се отбележи, че според практиката на НАП, когато не е възможно да се направи разграничение кога постъпилите суми са от плащания чрез банкова карта и кога същите са извършени чрез превод от друг PayPal акаунт, е допустимо търговецът да издава касова бележка за всички получени плащания чрез платформата.

По отношение на услугите, които предлага Stripe Payments Europe Ltd бихме искали да отбележим, че платежните методи, които предлага платформата са свързани с плащане чрез дебитна или кредитна карта и следователно за тези плащания доставчикът е длъжен да регистрира своите продажби чрез издаване на фискален бон.

В кои случаи е необходимо да се издава касова бележка за извършени продажби на стоки или услуги?

Николай Такиев

Николай Такиев е магистър по „Счетоводство и бизнес анализ" от Университета за национално и световно стопанство (УНСС). През периода 2017 - 2019 г. работи като счетоводител, а впоследствие и като главен счетоводител в компания, която е специализирана в счетоводното обслужване на управляващи дружества, договорни фондове и инвестиционни посредници. От началото на 2021 г. Николай основава своя компания – Такиев Финанс, която е специализирана в областта на счетоводните услуги и данъчното консултиране. Компанията работи съвместно с една от водещите одиторски компании в България по линия на данъчното консултиране, данъчния одит и Дю дилиджънс услуги. През 2021 година Николай става част от екипа на Finance Academy като преподавател и основател на цялостна професионална програма за обучение по счетоводство и данъци.

Безплатен семинар:  Дигитализация в счетоводството

10/04/2024

Безплатен семинар: Дигитализация в счетоводството

Подгответе се за вълнуващо пътешествие, представено от съвместните усилия на Evrotrust, Nula.bg и Асоциацията на счетоводителите и счетоводните къщи (АССП) в България.

Виж още

Nula.bg обявява партньорство с Банка ДСК за улеснено финансово управление

05/04/2023

Nula.bg обявява партньорство с Банка ДСК за улеснено финансово управление

Nula.bg, обявява партньорство с банка ДСК за улеснено финансово управление. Нашите общи клиенти ще получат 15% намаление в Nula.bg и ще могат да използват услугата на банката за откриване на бизнес сметка онлайн.

Виж още

Какво представлява валутният борд?

16/04/2024

Какво представлява валутният борд?

През последните няколко години в България е нашумяла темата „за“ или „против“ запазването на българския лев. Въпреки задълбочената дискусия, въпросът кой монетарен механизъм е най-добър за страната ни, още е отворен.

Виж още

Мартин Матеев с номинация в класация за Топ 100 най-влиятелни ИТ личности

12/04/2024

Мартин Матеев с номинация в класация за Топ 100 най-влиятелни ИТ личности

Мартин Матеев, основател и изпълнителен директор на Nula.bg е номиниран в класацията
“Топ 100 най-влиятелни ИТ личности в България”.

Виж още