Облагане на физическите лица с ДДС при покупка на нов автомобил от Европейския съюз

Облагане на физическите лица с ДДС при покупка на нов автомобил от Европейския съюз

Актуално към 09.05.2023 г.

Покупката на нов автомобил е важно решение, което изисква внимание и добре обмислени стъпки. Ако решите да закупите нов лек автомобил от друга държава членка на Европейския съюз, има някои важни документи, такси и процедури, които трябва да бъдат изпълнени, преди да можете да регистрирате автомобила в България. 

Една от тези процедури е свързана със Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС) и задължението на физическите лица, които купуват нови леки автомобили от Европейския съюз да декларират и внасят ДДС в България.

В тази статия ще разгледаме всички важни особености, свързани със задължението на физическите лица за деклариране и внасяне на ДДС в България, когато купуват на нови леки автомобили от държава членка на ЕС.

Описаната в настоящата статия процедура важи само за тези леки автомобили, които се определят като нови превозни средства по смисъла на ЗДДС.

  1. КОИ ЛЕКИ АВТОМОБИЛИ СА „НОВИ“ СПОРЕД ЗДДС?

От началото на 2007 г. всички български фирми и граждани, които не са регистрирани по Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС) и купят нов лек автомобил от страна членка на Европейския съюз, трябва да плащат ДДС в България, вместо в страната, от която купуват автомобила.

За целите на ЗДДС е важно да уточним кои леки автомобили ще се считат за „нови превозни средства“, а именно:

  • Критерий 1: превозните средства с работен обем на двигателите над 48 куб. см или с максимална мощност на двигателя над 7.2 kW, предназначени за превоз на пътници и товари 

и

  • Критерий 2: превозните средства, изминали не повече от 6 000 км, или са доставени до шест месеца от датата на първата им регистрация (независимо къде е извършена тя).

Посочените два критерия трябва да бъдат изпълнени едновременно, за да бъде определен един лек автомобил като „нов“ по смисъла на ЗДДС. 

Прави впечатление, че и двата критерия съдържат в себе си по две алтернативи като за да бъде удовлетворен дадения критерий е необходимо да бъде налице само една от двете му възможни хипотези.

По отношение на първия критерий двете хипотези касаят работния обем на двигателя или максималната му мощност. За да бъде удовлетворен този критерий е необходимо лекият автомобил да отговаря поне на едно от двете поставени условия, касаещи неговите технически характеристики.

Работният обем на двигателя е параметър, който обикновено се използва, за да се определи размерът и мощността на двигателя. По-големият работен обем обикновено води до по-висока мощност и скорост на автомобила. 

Видно от изискването на първия поставен критерий, за бъде определен един лек автомобил като ново превозно средство е необходимо работният обем на двигателя да бъде над 48 куб. см. 

или

Максималната мощност на двигателя му да бъде над 7.2 kW

Тази максимална мощност, изразена в конски сили се равнява на автомобили, които са с мощност над 10 конски сили (hp). Това изчисление е базирано на общо приетата формула, която казва, че 1 к.с. е равна на приблизително 0.735 kW, така че 7.2 kW са около 9.76 к.с. 

По отношение на втория критерий също са налице две хипотези, които касаят изминатия пробег на автомобила или времето, изминало от датата на неговата първоначална регистрация. Тук отново, за да бъде удовлетворен този критерий е необходимо да бъде изпълнено поне едно от двете поставени условия, а именно:

  • Лекият автомобил да не е изминал повече от 6 000 км пробег; 

или

  • Лекият автомобил да е доставен на територията на страната в рамките на 6 месеца, считано от датата на първата му регистрация, независимо къде е извършена тя.

Отново бихме искали да обърнем внимание, че всеки един от двата критерия съдържа в себе си по две алтернативи, от които е необходимо да бъде изпълнена поне едната, за да е удовлетворен съответния критерии, но за да може един лек автомобил да се счита за нов двата критерия трябва да бъдат едновременно изпълнени.

Практически пример 1:

Доставен е лек автомобил от Германия до България на 08.05.2023 г. Автомобилът е с дата на първоначална регистрация в Германия на 22.12.2022 г. Изминатия пробег на превозното средство е 10 000 км. Мощността на автомобилът е 112 конски сили.

Отговаря ли този лек автомобил на определението в ЗДДС за ново превозно средство?

В конкретния случай са изпълнени едновременно и двата критерия. Мощността на лекия автомобил е над 10 конски сили (критерий 1) и между датата на първоначална регистрация и датата на доставката в България не са изминали повече от 6 месеца, независимо че изминатия пробег е над 6000 км (критерий 2). Следователно доставеният лек автомобил е „нов“ по смисъла на ЗДДС.

Практически пример 2:

Доставен е лек автомобил от Италия до България на 10.05.2023 г. Автомобилът е с дата на първоначална регистрация в Италия на 22.02.2022 г. Изминатия пробег на превозното средство е 4 000 км. Мощността на автомобилът е 120 конски сили.

Отговаря ли този лек автомобил на определението в ЗДДС за ново превозно средство?

В конкретния случай са изпълнени едновременно и двата критерия. Мощността на лекия автомобил е над 10 конски сили (критерий 1) и макар между датата на доставката в България и датата на първоначалната регистрация да са изминали повече от 6 месеца, изминатия пробег на автомобила е под 6 000 км (критерий 2). Следователно доставеният лек автомобил е „нов“ по смисъла на ЗДДС.

  1. КАКВО Е ДАНЪЧНОТО ОБЛАГАНЕ С ДДС ПРИ ПОКУПКАТА НА НОВИ ЛЕКИ АВТОМОБИЛИ ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ?

Всички граждани и дружества, които не са регистрирани за целите на ЗДДС и закупят ново превозно средство от държава-членка на ЕС, имат задължението да декларират неговото придобиване пред НАП. Това включва дори лица, които не подлежат на регистрация по ЗДДС, като физически лица, държавни органи, болници, училища и други. 

Важно е да се отбележи, че това задължение не зависи от това дали продавачът в чужбина, от който купуваме лекия автомобил, е регистриран за целите на ДДС в друга държава-членка или не. Това е така, тъй като продавачът не трябва да начислява ДДС върху стойността на продажбата на лекия автомобил, дори да има регистрация по ДДС в съответната държава.

Това означава, че дори да купим нов лек автомобил от друго физическо лице, който се доставя на територията на страната от друга държава членка, за нас отново е налице задължение за деклариране на направената покупка пред НАП и внасяне на дължимия ДДС в държавата.

Всички купувачи на нови автомобили, които се доставят от друга държава членка, декларират покупката си чрез подаването на специална декларация по образец в НАП и дължат 20% ДДС върху покупната стойност на автомобила.

Към декларацията се прилага и копие от документа, издаден от доставчика на новото превозно средство.

Срокът за подаване на декларацията съвпада със срока за задължението за внасяне на дължимия данък и той е до 14-то число на месеца, следващ месеца, в който данъкът за придобиването е станал изискуем.

Когато за покупката на лекия автомобил е издадена фактура, данъкът става изискуем на датата на издаване на фактурата, а когато няма задължение за издаване на фактура (например при покупка от друго физическо лице) – на датата на издаване на документа, удостоверяващ придобиването на ново превозно средство, когато са издадени преди 15-ия ден на месеца, следващ месеца, през който е настъпило данъчното събитие.

Дължимият ДДС се внася в държавния бюджет по банкова сметка на териториалната дирекция на НАП, където лицето е регистрирано по постоянен адрес.

Практически пример 3:

Физическо лице купува нов лек автомобил от италианско дружество. 

Автомобилът пътува на собствен ход от Италия до България.

Покупната стойност на превозното средство е 50 000 евро. Прехвърлянето на собствеността върху автомобила става на 15.04.2023 година и на същата дата е издадена фактура от доставчика.

Какви са задълженията на физическото лице според ЗДДС?

В конкретния случай физическото лице, което няма регистрация по ЗДДС, придобива нов лек автомобил от друга държава членка на ЕС. Това означава, че лицето е длъжно да декларира направената покупка пред НАП чрез подаването на специална декларация и да внесе 20% ДДС в България.

Срокът за деклариране и внасяне на дължимия ДДС е до 14.05.2023 година като размерът на дължимия данък ще бъде 10 000 евро (20% х 50 000 евро) или 19 558,30 лева.

Практически пример 4:

Физическо лице купува нов лек автомобил от друго физическо лице, установено в Германия.

Автомобилът пътува на собствен ход от Германия до България.

Покупната стойност на превозното средство е 100 000 евро. Прехвърлянето на собствеността върху автомобила става на 15.04.2023 година.

Какви са задълженията на физическото лице според ЗДДС?

В конкретния случай физическото лице, което няма регистрация по ЗДДС, придобива нов лек автомобил от друга държава членка на ЕС. Това означава, че лицето е длъжно да декларира направената покупка пред НАП чрез подаването на специална декларация и да внесе 20% ДДС в България.

Тъй като няма издадена фактура от продавача, данъкът става изискуем на 15-тия ден на месеца, следващ месеца на възникване на данъчното събитие. 

Данъчното събитие на сделката възниква на датата на прехвърляне на собствеността върху автомобила – 15.04.2023 г., което означава, че данъкът става изискуем на 15.05.2023 г. 

От горното следва че физическото лице следва да декларира и внесе дължимия ДДС до 14.06.2023 година, който ще бъде в размер на 20 000 евро.

Облагане на физическите лица с ДДС при покупка на нов автомобил от Европейския съюз

Николай Такиев

Николай Такиев е магистър по „Счетоводство и бизнес анализ" от Университета за национално и световно стопанство (УНСС). През периода 2017 - 2019 г. работи като счетоводител, а впоследствие и като главен счетоводител в компания, която е специализирана в счетоводното обслужване на управляващи дружества, договорни фондове и инвестиционни посредници. От началото на 2021 г. Николай основава своя компания – Такиев Финанс, която е специализирана в областта на счетоводните услуги и данъчното консултиране. Компанията работи съвместно с една от водещите одиторски компании в България по линия на данъчното консултиране, данъчния одит и Дю дилиджънс услуги. През 2021 година Николай става част от екипа на Finance Academy като преподавател и основател на цялостна професионална програма за обучение по счетоводство и данъци.

Блокчейн и приложението му

25/04/2024

Блокчейн и приложението му

Блокчейнът е инструмент, който променя правилата на играта в света на бизнеса. Той предлага децентрализиран и сигурен начин за извършване на трансакции и съхраняване на данни.

Виж още

Какво представлява валутният борд?

16/04/2024

Какво представлява валутният борд?

През последните няколко години в България е нашумяла темата „за“ или „против“ запазването на българския лев. Въпреки задълбочената дискусия, въпросът кой монетарен механизъм е най-добър за страната ни, още е отворен.

Виж още

Мартин Матеев с номинация в класация за Топ 100 най-влиятелни ИТ личности

12/04/2024

Мартин Матеев с номинация в класация за Топ 100 най-влиятелни ИТ личности

Мартин Матеев, основател и изпълнителен директор на Nula.bg е номиниран в класацията
“Топ 100 най-влиятелни ИТ личности в България”.

Виж още