Облагане на доходи от търговия с инвестиционно злато

Облагане на доходи от търговия с инвестиционно злато

Актуално към 15 февруари 2023 г.

Инвестициите в злато са изключително популярен избор от инвеститорите особено във времена на инфлация, тъй като златото като инвестиционен актив има способността да диверсифицира инвестиционния портфейл и да съхрани стойността на богатството от различни пазарни колебания.

В своята инвестиционна практика инвеститорите могат да влагат своите пари в обикновено злато или в така нареченото инвестиционно злато.

Обикновеното злато, известно още като бижутерско, е злато, което е пречистено до определена степен и след това е отлято в кюлчета или слитъци. То обикновено се използва за бижута или други декоративни цели. 

Инвестиционното злато, от друга страна, е злато, което е било специално пречистено за инвестиционни цели. То обикновено е под формата на монети или кюлчета и често се съхранява в сейф или банков трезор.

Основната разлика между обикновеното и инвестиционното злато е в тяхната чистота. Обикновеното злато е чисто само около 80%, докато инвестиционното злато обикновено е чисто около 99,9%. Тази по-висока чистота прави инвестиционното злато по-ценно и по-лесно за търговия. Тя също така означава, че инвестиционното злато е по-устойчиво на потъмняване и износване. 

Друга разлика между двата вида злато е начинът, по който те се купуват и продават. Обикновеното злато обикновено се купува и продава чрез бижутери или други търговци на дребно. 

Инвестиционното злато, от друга страна, се купува и продава чрез специализирани дилъри или брокери. Това е така, защото инвестиционното злато е по-сложна инвестиция и изисква повече знания и опит за правилна търговия.

В настоящата статия ще се спрем на въпросите, касаещи данъчното облагане на доходите от продажба на инвестиционно злато като ще разгледаме както реда на облагане според ЗДДС, така и правилата за облагане на физическите лица според ЗДДФЛ.

  1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ИНВЕСТИЦИОННОТО ЗЛАТО?

Дефиницията за инвестиционно злато е залегнала в разпоредбите на Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС), според която в тази категория могат да попаднат следните видове злато:

1.1  Инвестиционни златни монети, за които са налице едновременно следните условия:

  • Монетите са с чистотата, която е равна или по-голяма от 900 хилядни (90% чисто злато) или иначе казано, златни монети, минимум 21.6 карата;
  • Монети, които са изсечени след 1800 г., тъй като изсечените монети преди тази година се считат за културно наследство;
  • Монетите трябва да се използват или да са били използвани като законно платежно средство в страната, от която произхождат;
  • Монетите имат отпечатани върху себе си година и номинал
  • Монетите се продават на цена, която не надвишава пазарната цена на златото с повече от 80%

Министърът на финансите съвместно с управителя на Българската народна банка определя със заповед списъка на златните монети, които се търгуват на територията на Република България и представляват инвестиционно злато. 

Заповедта се публикува на официалната интернет страница на Министерството на финансите и на Българската народна банка.

За да бъде определена дадената златна монета като инвестиционно злато, тя трябва да бъде включена в издадения списък от Министерство на финансите или да бъде включена в Списъка със златни монети, издаден съгласно Директива 2006/112/ЕО на Съвета от 28 ноември 2006 г. относно Общата система на данъка върху добавената стойност.

Когато дадена златна монета не е включена нито в списъка на Министъра на финансите, нито в Списъка със златни монети, издаден съгласно Директива 2006/112/ЕО, за да бъде определена като инвестиционно злато, следва да бъде издаден специален документ от Българската народна банка, чрез който да се удостовери, че са налице едновременно всички условия, посочени по-горе, на база на които тази златна монета да бъде категоризирана като инвестиционно злато.

1.2  Инвестиционни златни кюлчета или плочки

По отношение на златните кюлчета и плочки нещата са доста по-опростени като тук законът изисква те да са с проба равна или по-голяма от 995 хилядни (99.5 % чисто злато) или минимум 23.88 карата, за да бъдат определени като инвестиционно злато.

  1. КАКВО НЕ Е ИНВЕСТИЦИОННО ЗЛАТО СПОРЕД ЗАКОНА?

Не се приемат за инвестиционно злато следните категории златни предмети, тъй като в повечето случаи те не отговарят на повечето от изброените задължителни условия като количество съдържание на чисто злато, имат твърде висока надценка и не са включени в специалния списък на Министерство на финансите:

1.1.  Бижута 

 1.2. Медали и плакети

 1.3. Стари нумизматични монети

 1.4.Модерни нумизматични монети и кюлчета (юбилейни,подаръчни и пр.)

3. КАКВО Е ОБЛАГАНЕТО НА ИНВЕСТИЦИОННОТО ЗЛАТО СПОРЕД ЗДДС?

От гледна точка на ЗДДС доставките на инвестиционно злато имат специален ред на облагане, който е регламентиран в глава деветнадесета, чл. 160 – 163 от ЗДДС.

Според разпоредбата на чл. 160 от ЗДДС доставката на инвестиционно злато е освободена от облагане с ДДС.

Тук е важно да бъде изяснен въпросът, какви видове дейности следва да се включат в понятието „доставка на инвестиционно злато“

По-конкретно тук се включват следните видове дейности:

  • Доставка (продажба или замяна) на инвестиционно злато;
  • Доставка (продажба или замяна) на инвестиционно злато, представено от сертификати за разпределено или неразпределено злато;
  • Злато което се търгува по сметки;
  • Заеми на злато и суапове, с право на собственост или иск по отношение на инвестиционно злато;
  • Доставки, засягащи инвестиционно злато с фючърсни и форуърдни договори, водещи до прехвърляне правото на собственост или иск по отношение на инвестиционно злато;
  • Услуги от агенти, които действат от името и за сметка на друг, във връзка с доставки на инвестиционно злато

Въпреки че доставките на инвестиционно злато са освободени от облагане с ДДС, законът дава възможност за право на избор и в определени случаи тези доставки да бъдат облагаеми с данък.

Лица, които имат право на избор:

Лицата, които имат правото да изберат дали доставеното от тях инвестиционно злато да бъде облагаема доставка са лица, които произвеждат инвестиционно злато или преработват злато в инвестиционно злато, както и данъчно задължени лица, които обикновено доставят злато за промишлени цели.

Важно е да се отбележи, че към групата на лицата, които имат възможност да изберат доставките на инвестиционно злато да бъдат облагаеми са също и лицата, които извършват посреднически услуги по доставки на инвестиционно злато. Те могат да изберат доставките да бъдат облагаеми, когато доставката, във връзка с която е оказана посредническата услуга, е облагаема.

Условия, при които е налице право на избор:

За да бъде възможно упражняването на правото на избор от лицата, законът изисква да са налице две условия:

  • Получателят следва да бъде регистрирано по ЗДДС лице;
  • В издадената фактура за доставка следва задължително да бъде отбелязано, че че данъкът ще бъде начислен от получателя.

Когато са налице посочените условия и доставчикът избере доставката на инвестиционно злато да бъде облагаема с данък, ДДС е изискуем от получателя. 

В този случай получателят по доставката следва да си самоначисли ДДС чрез издаване на протокол за самоначисляване (протокол по чл. 117 от ЗДДС) като във връзка със самоначисляването е налице право на данъчен кредит съгласно чл. 162 от ЗДДС, независимо, че последващата доставка на това инвестиционно злато ще бъде освободена от облагане с ДДС.

Документиране на доставките на инвестиционно злато

Важно е да се отбележи, че в ЗДДС са предвидени някои допълнителни изисквания, касаещи документирането на доставките на инвестиционно злато.

Документирането се извършва чрез издаване на фактура, която освен стандартните реквизити следва да съдържа и следната допълнителна информация:

  • Описание на златото, достатъчно за идентификацията му, най-малко като: форма, тегло, чистота и други;
  • Дата и адрес на физическата доставка на златото;
  • Име, адрес и единен граждански номер и/или вид, номер, издател на официален документ за самоличност на лицата, съставители на документа.

Фактурите се съхраняват за срок от 10 години, считано от края на годината, през която е извършена съответната доставка.

  1. ОБЛАГАНЕ НА ИНВЕСТИЦИОННОТО ЗЛАТО ПО РЕДА НА ЗДДФЛ?

Когато става дума за облагане на доходите на физическите лица следва да се приложат разпоредбите на Закона за данък върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ).

Основният въпрос за повечето физически лица, които продават инвестиционно злато е дали същото следва да се разглежда като продажба на движима вещ, която е освободена от облагане с данък според чл. 13, ал. 1, т. 2 от ЗДДФЛ или като продажба на финансов актив, която в общия случай следва да бъде обложена с данък.

На основание чл. 13, ал. 1, т. 2 от ЗДДФЛ не се облагат с данък доходите от продажба на движими вещи с изключение на:

  • пътни, въздухоплавателни и водни превозни средства, ако периодът между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната е по-малък от една година;
  • произведения на изкуството, предмети за колекции и антикварни предмети;
  • акции, дялове, компенсаторни инструменти, инвестиционни бонове и други финансови активи, както и доходите от търговия с чуждестранна валута;
  • движимо имущество, предадено на лица, които имат право да извършват събиране, транспортиране, оползотворяване или обезвреждане на отпадъци в съответствие със Закона за управление на отпадъците.

Тук е важно да се отбележи, че за данъчни цели доходът от продажбата на движимо имущество, който е освободен от облагане, следва да бъде реализиран от продажба на лично движимо имущество, използвано от лицето за лично потребление и за лични нужди или домакинство.

Изхождайки от горното, в своята трайна практика, данъчната администрация не възприема тезата, че инвестиционното злато представлява движима вещ, която лицата използват за лични нужди и следователно същото следва да се дефинира като финансов актив и доходът от неговата продажба следва да бъде обложен с данък.

В своите становища НАП възприема тезата, че инвестиционното злато е инвестиционен актив и като такъв, той притежава качеството на финансов актив. В този случай при условие, че покупката и продажбата на инвестиционно злато не е системна дейност и източник на регулярен доход и печалба, доходът от извършването на сделки с инвестиционно злато, реализиран физическо лице, ще попадне в обхвата на облагане по реда на раздел V от ЗДДФЛ „Доходи от прехвърляне на права или имущество“.

В този смисъл облагаемият доход от продажба на финансови активи е сумата от реализираните през годината печалби, определени за всяка конкретна сделка, намалена със сумата от реализираните през годината загуби, определени за всяка конкретна сделка. Това означава, че на ефективно облагане с данък подлежи само реализираната печалба от продажбата на инвестиционното злато.

За доказване на реализираната печалба от лицето, която да бъде обложена с данък следва да се вземат предвид продажната цена и документално доказаната цена на придобиване. Когато лицето не разполага с документ, който да удостоверява цената на придобиване, според данъчния закон следва да се приеме, че тя е равна на нула.

Така определеният облагаем доход подлежи на облагане с данък, който е 10% и се декларира в Приложение № 5 с Годишната данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ.

Облагане на доходи от търговия с инвестиционно злато

Николай Такиев

Николай Такиев е магистър по „Счетоводство и бизнес анализ" от Университета за национално и световно стопанство (УНСС). През периода 2017 - 2019 г. работи като счетоводител, а впоследствие и като главен счетоводител в компания, която е специализирана в счетоводното обслужване на управляващи дружества, договорни фондове и инвестиционни посредници. От началото на 2021 г. Николай основава своя компания – Такиев Финанс, която е специализирана в областта на счетоводните услуги и данъчното консултиране. Компанията работи съвместно с една от водещите одиторски компании в България по линия на данъчното консултиране, данъчния одит и Дю дилиджънс услуги. През 2021 година Николай става част от екипа на Finance Academy като преподавател и основател на цялостна професионална програма за обучение по счетоводство и данъци.

Безплатен семинар:  Дигитализация в счетоводството

10/04/2024

Безплатен семинар: Дигитализация в счетоводството

Подгответе се за вълнуващо пътешествие, представено от съвместните усилия на Evrotrust, Nula.bg и Асоциацията на счетоводителите и счетоводните къщи (АССП) в България.

Виж още

Nula.bg обявява партньорство с Банка ДСК за улеснено финансово управление

05/04/2023

Nula.bg обявява партньорство с Банка ДСК за улеснено финансово управление

Nula.bg, обявява партньорство с банка ДСК за улеснено финансово управление. Нашите общи клиенти ще получат 15% намаление в Nula.bg и ще могат да използват услугата на банката за откриване на бизнес сметка онлайн.

Виж още

Блокчейн и приложението му

25/04/2024

Блокчейн и приложението му

Блокчейнът е инструмент, който променя правилата на играта в света на бизнеса. Той
предлага децентрализиран и сигурен начин за извършване на трансакции, съхраняване на
данни.

Виж още

Какво представлява валутният борд?

16/04/2024

Какво представлява валутният борд?

През последните няколко години в България е нашумяла темата „за“ или „против“ запазването на българския лев. Въпреки задълбочената дискусия, въпросът кой монетарен механизъм е най-добър за страната ни, още е отворен.

Виж още

Мартин Матеев с номинация в класация за Топ 100 най-влиятелни ИТ личности

12/04/2024

Мартин Матеев с номинация в класация за Топ 100 най-влиятелни ИТ личности

Мартин Матеев, основател и изпълнителен директор на Nula.bg е номиниран в класацията
“Топ 100 най-влиятелни ИТ личности в България”.

Виж още